Juha Karjalainen Suomen johtava kansallisliberaali

Ilmastotullit käyttöön

  • Ilmastotullit käyttöön

Alla oleva kirjoitus on neljän helsinkiläisen nuoren perussuomalaisen kansanedustajaehdokkaan yhteiskannaotto helmikuulta 2019.

---

Ilmastotullit käyttöön!

Helsingin Perussuomalaisten nuoret kansanedustajaehdokkaat vaativat yhdessä Suomea toimiin ilmastotullien ajamiseksi Euroopan unionin jäsenenä.

Suomen osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on vain noin 0,1 %, mikä tarkoittaa sitä, että vaikuttavimmat päätökset ilmaston kannalta tehdään aivan muualla kuin pienessä pohjoisessa maassamme. Tämän vuoksi on ensiarvoisen tärkeää, että erityisesti maailman suurimmat ja saastuttavimmat maat Euroopan ulkopuolellakin osallistuisivat aidosti talkoisiin. Oiva keino painostaa tähän olisi EU:n ilmastotuontitullit eniten saastuttaville maille ja niistä lähtöisin oleville saastuttaville tuotteille. Yksin Suomi ei voi määrätä tulleja, koska kauppapolitiikka kuuluu EU:n yksinomaiseen toimivaltaan. Tämä tarkoittaa, että jäsenmaiden sijaan EU säätää kauppaan liittyvistä asioista ja tekee kansainväliset kauppasopimukset.

Suomi ei saa tuhota kotimaista teollisuutta ja työpaikkoja maailman kokonaispäästöjen kannalta merkityksettömällä ilmastonäpertelyllä, vaan ajaa kokonaisvaltaista muutosta ilmastopolitiikkaan kansainvälisellä tasolla“, toteavat nuoret naisehdokkaat Laura Jokela ja Marika Sorja.

Perussuomalaisten ympäristö- ja energiapoliittinen ohjelma toteaa, että epäreilu kilpailuetu EU:n ulkopuolisille maille voidaan poistaa ilmastotullein, jotka vastaisivat suuruudeltaan vähintään tuonnin hiilijalanjäljen arvioitua päästökauppahintaa. Tämä ohjaisi kuluttajia ilmastoystävällisempiin valintoihin, kun tulli nostaisi huonompien valintojen hintaa. Ilmastotullin kohteena olevia maita se kannustaisi liittymään hillintätoimiin.

Kun suomalainen tuotantolaitos lopettaa toimintansa kotoperäisen sääntelyn johdosta, ei kysyntä itse tuotteelle suinkaan lopu kuin seinään. Tuotanto ainoastaan siirtyy muualle. Vieläpä todennäköisesti sellaiseen maahan, jossa tehtaat saastuttavat enemmän kuin Suomessa. Maailman kokonaispäästöt siis saattavat pahimmillaan jopa kasvaa“, muistuttavat nuoret miesehdokkaat Juha Karjalainen ja Oskar Viding.

Ilmastokysymysten ajankohtaisuuden lisäksi Suomelle tarjoutuu luonnollinen tilaisuus ottaa keskustelu tulliasiasta haltuun heti eduskuntavaalien jälkeen. Euroopan unionin neuvoston puheenjohtaja vaihtuu jäsenvaltioiden kesken puolen vuoden välein. Suomen puheenjohtajakausi on 1.7. - 31.12.2019, mikä antaa hyvät lähtökohdat asian eteenpäinviemiseksi.

Lisätiedot:

Nuoret kansanedustajaehdokkaat, Helsinki:

Laura Jokela, jokela.laurelia@gmail.com
Juha Karjalainen, jmo.karjalainen@gmail.com, 0440120022
Marika Sorja, marika.sorja@gmail.com, 044 9929940
Oskar Viding, oskar@viding.fi, 0505670913

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Hintojen korotukset kuten ylimääräiset lisäverot tuotteille iskee kaikkein koviten edelleenkin vähäosaisiin ja köyhiin. Elinkustannusten nousu johtaa siihen että sosiaaliturvaa on korotettava jotta se rittää vähimmäiseen elämiseen. Vaan kuka täällä vähäosaisista oikeasti välittää kun he eivät ole potenttiaalisia maksavia asiakkaita vähune varoineen. Muutoihan nuo ideat olisivat kyllä hienoja, mutta rokottaisiko se todella niitä jotka eniten kuluttavat? Vai olisiko se vain huomamaton lommo budjetissa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei suomalaiset voi pitemnmän päälle elää sosiaaliturvalla ostellen halpaa kiinalaista roinaa, ilmastotullit siirtäisivät teollisuutta Suomeen ja toisivat työtä ja toimeentuloa suomalaisille.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Teollisuuden työpaikat siirtyvät Suomeem vasta siinä vaiheessa kun Suomalainen suostuu tekemään töitä pienemmällä palkalla ja huonoimmilla eduilla kuin Thaimaan tai Bangladeshin kaltaisissa hikipajoissa. Siinäkin vaiheessa yritykset voivat karttaa Suomea niin kauan kun ttäällä kerätään veroa niin pieniltä kuin suuriltakin yrityksiltä. Suomi ei ole edelleenkään edullinen eikä tehokas maa teettä töitä. Kustannustehokkuus, halpatyövoima ja suuret voitot yrityksille puuttuvat. Yritykset ovat mieluummin siellä missä nämä ovat helpommin saatavilla ja tavoitettavissa.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Tarkkuutta saastutus sanan käyttöön. Hiilidioksidi ei ole saaste näillä 0,04%(vol) pitoisuuksilla, vaan kasvien ravinne, josta siis mekin olemme täysin riippuvaisia. Saaste siitä meidän ekosysteemille tulee vasta 20-30 kertaisella pitoisuudella, johon ei hevin päästä.

Ilmaston lämpenemiseen hiilidioksidi ei juuri vaikuta.

Toimituksen poiminnat