Juha Karjalainen Suomen johtava kansallisliberaali

Suomen tunnustettava Kiinan tasavalta

  • Suomen tunnustettava Kiinan tasavalta

Suomen on tunnustettava Taiwanin saarella toimiva Kiinan tasavalta ja muodostettava valtioon diplomaattisuhteet. Historiallisesti Kiinan tasavalta perustettiin Qing-dynastian kaatuessa vuonna 1911 nykyisen manner-Kiinan ja Taiwanin alueelle. Virallisesti valtio oli olemassa sellaisenaan vuoteen 1949 asti, jolloin sisällissodan hävinneet tasavaltalaiset pakenivat Taiwanin saarelle. Sodan voittaneet kommunistit perustivat manner-Kiinaan kansantasavallan, joka tänä päivänä tunnetaan “varsinaisena” Kiinana. Nykyisin taas Kiinan tasavallalla viitataan juuri Taiwanin saarelle paenneiden kiinalaisten hallintoon.

 

On kyseenalainen arvovalinta, että Kiinan viralliseksi hallitukseksi tunnustetaan kahdesta alunperin vallankumouksellisena liikkeenä toimineesta toimijasta vain toinen. Tällainen päätös voi perustua moraalisesti vain mielivaltaan, sillä 1) molemmat liikkeet - sekä manner-Kiinan kansantasavallan johto että Taiwanin saaren Kiinan tasavallan johto - katsovat edelleen edustavansa koko Kiinan laillista hallitusta ja 2) molempien valtaannousu perustui alunperin vallankumoukselliseen toimintaan. Valitun linjan kestämättömyyttä lisää se, että Suomi asettaa etusijalle kommunistisen valtion, kun olisi tarjolla nykyään demokraattiseen järjestykseen uskova vaihtoehto. Huomionarvoinen asia on myös, että Kiinan tasavalta oli Yhdistyneiden Kansakuntien perustajajäsen, joka syrjäytettiin paikaltaan vasta vasta vuonna 1971. Tilalle asetettiin tuolloin Kiinan kansantasavalta.

 

Ei ole yhdentekevää, miten Suomi suhtautuu Kiina-kysymykseen. Kiinan tasavallalla on vähintään yhtä suuret oikeudet diplomaattisiin suhteisiin kuin manner-Kiinan hallinnolla. Kommunistisen hallinnon suosiminen yli demokraattisen hallinnon on outo valinta vuoden 2019 Suomessa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kommunistisen hallinnon suosiminen yli demokraattisen hallinnon on outo valinta vuoden 2019 Suomessa."

Suurin osa maailman maista on tehnyt saman oudon valinnan vuoden 2019 maailmassa.

Diplomaattisuhteet Taiwain hallituksen kanssa on vain seuraavilla mailla:

Swazimaa
Kiribati
Marshallinsaaret
Nauru
Palau
Salomonsaaret
Tuvalu
Haiti
Saint Kitts ja Nevis
Saint Lucia
Saint Vincent ja Grenadiinit
Belize
El Salvador
Guatemala
Honduras
Nicaragua
Paraguay

Jotenkin tuntuu, ettei tuokaan lista oikein luontevaa viiteryhmää Suomelle loisi. Taiwan ei kyllä kovin paljon piittaa ketkä sitä ovat tunnustaneet ja ketkä ei. Se elää joka tapauksessa omaa elämäänsä ja on teollisesti sekä kaupallisesti yksi Aasian "tiikereitä".

Käyttäjän JuhaKarjalainen1 kuva
Juha Karjalainen

Suomi vois kerranki olla edelläkävijä länsimaista!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Taiwanissa on myös itsenäistymistä ajava puolue. Se ei ole saavuttanut enemmistön kannatusta ja Taiwanin hallitus ei ole halunnut luopua yhden Kiinan politiikastaan. Jos itsenäisyyspuolueen ajama virallinen itsenäisyys toteutuisi, niin "juridisformaaliset" esteet sekä Pekingin että Taipein hallitusten samanaikaiseksi tunnustamiseksi poistuisivat. Poliittiset esteet jäisivät kyllä jäljelle...

Käyttäjän teroanttonen kuva
Tero Anttonen

En kyllä ole koskaan tavannut taiwanilaista, joka pitäisi Taiwania Kiinana. Yhden kiinan periaate vaikuttaa olevan enemmänkin kommarikiinalaisten ylläpitämä ajatus, jonka sanavalinnat työnnetään väkisin taiwanilaisten suihin heiltä kysymättä.

On todella ihmeellistä, että taloudellisiin etuihin perustuen miltei koko maailma on valmis olemaan myöntämättä suvereeniteettia valtiolle, jolla on oma raha, demokraattisesti valittu hallinto, armeija, oikeuslaitos, rajat jne...

Käyttäjän JuhaKarjalainen1 kuva
Juha Karjalainen

"On todella ihmeellistä, että taloudellisiin etuihin perustuen miltei koko maailma on valmis olemaan myöntämättä suvereeniteettia valtiolle, jolla on oma raha, demokraattisesti valittu hallinto, armeija, oikeuslaitos, rajat jne..."

Niin se vaan on, että kummasti rahan avulla saahaan hilijaseksi isotkin tekijät.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Niin se vaan on, että kummasti rahan avulla saahaan hilijaseksi isotkin tekijät."

Kiinan Kansantasavalta oli hyvinkin köyhä kehitysmaa silloin, kun se sai itselleen YK:n Kiinan edustuksen ja "Formosa" (eli Taiwan) potkittiin sieltä ulos. Ei siinä rahasta ole ollut kysymys, vaan poliittisesta valinnasta.

Kiinassa oli sisällissota Kuomintangin ja Kommunistisen puolueen joukkojen välillä ja sen tuloksena molemmat perustivat Kiinan uuden hallituksen sekä hallinnon. Toinen Pekingiin ja toinen Taipeihin. Tästä taustasta johtuu, että maailmalla ei ole ollut muuta vaihtoehtoa kuin valita jompikumpi niistä, koska molemmat pitävät itseään koko Kiinan hallituksina. Näin on siitä huolimatta, että yksi kommentaattoreista kertoi, ettei ole tavannut yhtään taiwanilaista, joka mieltäisi maailmassa olevan vain yden Kiinan. Virallinen Taiwan ei ole asemoitumistaan muuttanut.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #11

Minä en ole koskaan tavannut yhtään taiwanilaista, hongkongilaista tai muunkaan maalaista kiinalaista, joka ei väittäisi olevansa kiinalainen.

Käyttäjän teroanttonen kuva
Tero Anttonen Vastaus kommenttiin #11

Onko sinulla näyttää Taiwanin nykyiseltä hallinnolta jonkinlaisen julkilausuma, jossa tämä asemointi esiintyy?

Uusi sukupolvi taiwanissa ei koe olevansa kiinalaisia, vaan taiwanilaisia. Ja kuten esitin: suvereenin valtion tunnusmerkit täyttyvät.

Siinä olen samaa mieltä, että taiwanilaisten täytyisi ensin julistautua irti noista historiallisista asemoista, ja unohtaa R.O.C.

Käyttäjän anleng79 kuva
Leng An Vastaus kommenttiin #13

Tuhansien vuosien yhteinen historia ja kieli ei pyyhitään noin vaan.

Käyttäjän teroanttonen kuva
Tero Anttonen Vastaus kommenttiin #17

Historia ei pyyhkiydy, mutta se hälvenee kahdessa sukupolvessa.
Eivät suomenruotsalaisetkaan koe olevansa ruotsalaisia, vaikka kieli onkin sama. Näen saman muutoksen taiwanilaisissa.

Taiwan ei tunnu tarvitsevan Kiinalta mitään muuta, kuin mitä muutkin maat: kauppasuhteita. Heidän vapauttamisensa, (vai miten se propagandavideoissa sanotaan?) on tarpeetonta, ja ajatuksena röyhkeä.

Käyttäjän anleng79 kuva
Leng An Vastaus kommenttiin #18

Historia ei pyyhkiudy, mutta identiteetti muuttuu ajan ja olosuhteen mukaan. Xi pelkää taiwanilaiset "menettävät" Han-identitteetinsa. Taiwanissa nykyiset päättäjät pelkäävät, että myös seuraavat sukupolvet (jotka käyvät mannerkiinassa opiskelevat ja työssä tai busineksessa) pikku hiljaa kääntyvät takaisin mannerkiinaa puoleen.

Pelko on molemmilla puolella!

Aikoinaan taiwanilainen opettajani sanoi minulle, että "olemme kaikki kiinalaisia, mutta haluan Taiwan pysyy itsenäisenä!". Se jää nähtäväksi kelpaako se Xi:lle.

Käyttäjän teroanttonen kuva
Tero Anttonen Vastaus kommenttiin #21

Niin. Nykyaikana valloitussota ei ole hyväksyttävä vaihtoehto, joten jos halutaan nähdä yhdistyminen, tapahtuu se vain liiton kautta. Kiinalle on jo kelvannut kapitalismi, joten Tsai Ing-wen:in vaatima demokratiakin luulisi kelpaavan Xi:lle.

Olisi tärkeä saada vierailut Kiinasta Taiwaniin, ja toisinpäin mahdollisimman vaivattomiksi.

Käyttäjän anleng79 kuva
Leng An Vastaus kommenttiin #26

Henk.kohtaisesti olen sitä mieltä, pääsekö Twanin itsenäiseksi valtioksi vai ei, ei ole niin tärkeä. Verenvuodatukset ei ole ratkaisu siihen ongelmaan, puhumattakaan WW3 tähän ongelman takia.

Tällä hetkellä tilanne on hyvä, vaikka ei ole "täydellistä" molemmille osapuolelle. Taiwan saa päättää omista asioistaan (pois sulkien itsenäisyyden pyrkis). Demokraattia siellä on ja omat lait. Kiinalle on ok niin kauan kuin Twani ei ole itsenäisyyttä pyrkimässä.

Tsai ing Wen, Xi ja Trump pitää pidä päätään kylmänä. Uskon, että jos ongelma ei nyt ratkaisee, niin tulevaisuudessa seuraavat sukupolvet ratkaisevat sen. Niin kauan kun osapuolten kansalaiset on tekemistä toiseensa kanssa positiivisella tavalla (ei provosointia), niin he kompromissinsa löytäävät. Kenties ehkä tulevaisuudessa Taiwan saa sittekin irtautuu mannerkiinasta (ei mahdotonta ole), jos mannerkiinan seuraavat koulutetut ja ulkomaailmaa tottuneille kiinalaisille näkevät tähän asiaan toisellakin tavalla.

Ehkä olen aika optimisti tähän.

Osapuolten vääränlaiset liikkeet taas pitkittävät ratkaisun löytäminen. Näin mä asiasta näkisin.

Käyttäjän teroanttonen kuva
Tero Anttonen Vastaus kommenttiin #27
Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä

Kaupungeista käsin on helppoa kieltää vaikkapa lappilaisilta elinkeinoja luovat investoinnit jonkin oman ylevän ajatuksen vuoksi.

Mutta perusteluita vastaan onkin jo tullut, joten lyön läskiksi: Karjalaisen kannattaisi markkinoida ajatustaan Paavo Lipposelle, jonka tiedämme omaavan audienssin Kiinan keisarille.

Käyttäjän JuhaKarjalainen1 kuva
Juha Karjalainen

Sulle tää on siis ennen kaikkea tallouskysymys?

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Voisi kuvitella jotta lähempänäkin Suomea olevan asioita sorkittavana ja hoidettavana ...

Käyttäjän anleng79 kuva
Leng An

Mr Lee kuon yew (singaporen perustaja) on sitä mieltä Taiwanin ja Mannerkiinan yhdistäminen on vääjäämätöntä asiaa, eikä USA mahda asialle mitään. Yksi maa kaksi järjestelmää ccp:n alla on tosi asiaa (vaikka maailma tunnustettaisi Taiwanin itsenäiseksi). Ellei verinen sisällissotaa haluta toista kerta.

https://m.youtube.com/watch?v=k4az_3aVhL0

https://m.youtube.com/watch?v=q_gr3dtBaic

Kuten proffa John V Walsh totesi, että viimeksi Kiina ja USA ottivat yhteen oli Korean niemimaalla. Silloin Kiina oli takapajulan ja köyhän maa. Nyt se on vahva ja kehittynyt.

https://consortiumnews.com/2016/05/09/china-closes...

Mitä maailma voisi tehdä Taiwanin hyväksi on saattaa ne yhdistää rauhanomaisesti ja varmistaa, että Taiwan saisi päättää autonomisesti omaa asiansa "isovelin" rinnalla.

Käyttäjän anleng79 kuva
Leng An

No joo ehkä off-topic. Sota jenkin ja kiinan välillä ei liittyy tähän.

Käyttäjän teroanttonen kuva
Tero Anttonen

Entä USA ja EU? Riitäisikö ne tukahduttamaan verenhimon? Sisällissota on tässä yhteydessä valhe, hyökkäyssota on oikea sana.

Käyttäjän anleng79 kuva
Leng An

"Entä USA ja EU? Riitäisikö ne tukahduttamaan verenhimon? "

En tiedä! Taatusti Kiina menettää "kansainvälistä" tukensa. Tuskin EU:kaan tähän ryhtyisi.

"perheen sisäiset asiat" sehän on, vaikka muut toisin väittää. KTM ja CCP välillä ei ole tehty vielä rauhansopimusta!(?)

Käyttäjän teroanttonen kuva
Tero Anttonen Vastaus kommenttiin #22

Muihin, jotka väittää ettei ole "perheen sisäinen", kuuluu myös taiwanilaiset. Kiina ei voi sanella mitä mieltä Taiwan on.
Taiwan on tehnyt erittäin selväksi, etteivät kommunistit heitä johda. KTMkin taitaa johtaa enää pyöräilymarkkinoita ;)

En ole itsekään sitä mieltä, että muun maailman tulisi julistaa Taiwan oikeaksi Kiinaksi, vaan että muu maailma vakavoituu hetkeksi, ja antaa Kiinalle selkeän signaalin, että sotatoimet Taiwania kohtaan ovat mahdottomia hyväksyä. Tällöin Taiwan voi alkaa miettiä tulevaisuutta, kun vanhuus on vienyt voiton sinisen puolueen Kiinamielisimmistä äänestäjistä.

Käyttäjän anleng79 kuva
Leng An Vastaus kommenttiin #25

Kompaan tähän vastaukseesi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Persunuoriso ei ilmeisesti tiedä, että Kiinan tasavalta edusti koko Kiinaa YK:ssa, jopa turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä, vuoteen 1971 asti.

Vuonna 1971 Kiinan edustus siirtyi rauhanomaisesti ja järkevästi yli miljardin asukkaan manner-Kiinalle. Kaikki kiinalaiset, myös Taiwanilla, lähtevät siitä, että Kiina on jakamaton.

Kiinan poliittinen järjestelmä ei ole kiveen hakattu, mutta vanhalla kulttuurilla on hitaat liikkeet.

Käyttäjän anleng79 kuva
Leng An

Nykyinen Taiwanin presidentti Tsai ing Wen hyödyntää Trumpia irtauttuaakseen Mannerkiinasta. Se voi osoittautuu vaaralliseksi peliksi kaikille osapuolelle.

Patti tilanne Taiwan- Kiina välisessä tilanteessa. Ei ole yhtä selkeää tapausta kuin Tiibetin ja HKin kysymyksessä.

Käyttäjän JuhaKarjalainen1 kuva
Juha Karjalainen

Jari-Pekka ei vissii lukenu muuta ku otsikon? Siellä lukkee tuosta YK-asiasta jo.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

En varsinaisesti epäillyt sinua henkilökohtaisesti. Muotoilusi on kuitenkin aika erikoinen, kun asian olet huomannut. On selvää, että historian edetessä Kiinan YK-paikan tulee kuulua Beijingille. Jää epäselväksi, haluatko sille "vaihtoehdoksi" paluun entiseen vai kaksi itsenäistä Kiinaa. Mahdottomia ajatuksia molemmat.

Käyttäjän anleng79 kuva
Leng An

Aikoinaan oli "leikkiajatus" tuntemani kiinalaisten kanssa siitä, että minkälaista tilanne olisi, jos KTM olisi voittanut sodan CCP vastaan silloin. Ja CCP pakenisi Taiwaniin muodostaen nykyisen kommunistisen maan. Päästääkö mannerkiina Taiwania menemään? Vain liittääkö Taiwanin takaisin mannerkiinaan (loput kommunistit teloitetaan)?

Lopputulos voi vain arvaillaan, mutta olen suurella todennäköisyydellä varmaa siitä, että me Lännet on yksinmielisesti siitä, että Kiina on vain yksi!

Käyttäjän teroanttonen kuva
Tero Anttonen

Leikkiajatus tosiaan, koska CCP ei olisi paennut etelään, vaan pohjoiseen Neuvostoliiton suojaan.
Mutta jos itse mietin skenaariota, jossa kommunistit olisivat Taiwanissa, olisi Kuningtoun taistelu ollut CCP:n loppu.

Lännet ovat myös yksimielisiä, että on vain yksi Taiwan. Pitää muistaa, että "Han-verta" ei eteläisessä Taiwanissa niin paljoa ole, vaan siellä on rikas kulttuuri myös omasta takaa.

Toimituksen poiminnat