Juha Karjalainen Suomen johtava kansallisliberaali

Suomen erottava Euroopan neuvostosta

  • Suomen erottava Euroopan neuvostosta

Euroopan neuvoston ja suomalaisen politiikan piirissä kuohuu. Talouselämä uutisoi 23.04.2018, että Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Jaakko Laakso on osallistunut Azerbaidžanin harjoittamaan lahjontaan. Lehti kirjoittaa: “Euroopan neuvoston tutkimusryhmä totesi sunnuntaina julkistamassaan raportissa, että Azerbaidžan on maksanut lahjuksia Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenille ja korruptoinut neuvostoa vastapalvelukseksi maan ihmisoikeusrikkomusten painamisesta villaisella.” Euroopan neuvosto on 47:n jäsenmaan muodostama ihmisoikeus- ja yhteistyöjärjestö, johon kuuluu suurin osa Euroopan maista sekä muun muassa Turkki. Talouselämän toisessa uutisessa Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on ehtinyt tuomitsemaan Laakson toimet erittäin vakavina.

 

Euroopan neuvosto on viime aikoina ollut ajankohtainen puheenaihe muutenkin. Perussuomalaiset Nuoret otti jo 16.04.2018 ennen tuoreimpia korruptiouutisia kantaa Euroopan neuvostosta eroamisen puolesta.* Järjestön mukaan Euroopan neuvosto ei tuo lisäarvoa Suomen oikeuslaitokseen tai hallintokäytäntöön eikä Suomen kansallisten intressien ajamiseen ulkomailla. Perussuomalaiset Nuoret vastustaa Suomen kansallisen päätäntävallan luovuttamista ulkomaille, ja pitää sitä erityisen ongelmallisena oikeuslaitoksen tapauksessa. Tähän liittyy se, että Euroopan neuvoston keskeisenä “saavutuksena” voidaan pitää Euroopan ihmisoikeussopimusta ja sitä valvomaan perustettua Euroopan ihmisoikeustuomioistuinta (EIT), joka voi määrätä Suomen maksamaan korvauksia vääränä pitämistään korkeimman oikeuden päätöksistä.

 

Keskustelu Euroopan neuvostossa tapahtuneista asioista on toki tervetullutta, mutta se ei osu täysin ytimeen, vaan pysyy lähinnä teknisluontoisena puheena yksityiskohdista ja menettelytavoista. Tämän sijasta tulisi kääntää katse kohti kokonaiskuvaa: Mitä varten olemme osa tätä organisaatiota? Mitä hyödymme Euroopan neuvostosta, jos ylipäätään hyödymme? Miksi samoja asioita ei voisi hoitaa kansallisella tasolla lähempänä kansalaista? Onko Euroopan neuvostosta suomalaisille itse asiassa enemmän haittaa kuin hyötyä?

 

Oma kantani on selkeä: Suomen on erottava Euroopan neuvostosta. Kuten jo Perussuomalaisten Nuorten julkilausumassa todetaan: Euroopan ihmisoikeustuomioistuimella on ylikansallista tuomiovaltaa, mitä Perussuomalaiset Nuoret pitää epätoivottavana. On suomalaisen oikeuslaitoksen tehtävä päättää Suomessa annettavista tuomioista ja tämä on tehtävä suomalaisten tapojen mukaisesti.
 

* https://www.ps-nuoret.fi/uutiset/kevatkokouksen-2018-julkilausumat/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tällainen on kauheaa kuultavaa meidän sukupolvellemme, joka taisteli Suomen eurooppalaistumisen puolesta Neuvostoliittoa ja suomettumista vastaan. Euroopan neuvosto toi vasta 1980-luvulla Suomen rikosprosessioikeuden pois venäläiseltä tasolta.

Tehän ette historiasta tai mistään muustakaan mitään ymmärrä, joten turha kai tätä on teille kertoa. Onneksi touhunne on pienen porukan lahkolaisuutta, jolla keräätte vain toistenne hyväksyntää.

Toni Rintala

"joka taisteli Suomen eurooppalaistumisen puolesta Neuvostoliittoa ja suomettumista vastaan."

Suomi on taistellut monia Euroopan maita vastaan. Viimeisin toki kommunismia vastaan. Mutta ei se tarkoita, että nyt pitäisi jättää taistelematta ketään muuta vastaan.

Sen verran on opittu historiaa, että Suomi on Suomi ja täällä päättää asioista suomalaiset.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olipa hullunkurinen kirjoitus!

Eurooppalainen ihmisoikeusmalli on tärkeä osa kansallista ihmisoikeuskehitystä. Suomi on ollut toki vain harvoin tuomioistuimessa syylliseksi osoitettuna. Tilanteemme on ollut sillä tavoin melko hyvä. Kyllä tuomioistuin on osoittautunut tarpeelliseksi myös meillä.

Toni Rintala

"Suomi on ollut toki vain harvoin tuomioistuimessa syylliseksi osoitettuna."

Käsittääksen Suomi on ollut varsin usein moitteiden ja tuomioidenkin saajana.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Todellinen syy persunuorten pullikoinnille taitaa olla se, että Venäjällä on ollut vaikeuksia Euroopan Neuvoston kanssa.

http://www.dw.com/en/russia-withholds-payments-to-...

Toni Rintala

Milloin Venäjällä ei olisi ollut ongelmia EU:n tai Euroopan kanssa?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ei siitä minun mielestäni niin kauan ole, mutta onpa kuitenkin jo varmaan kohta viisitoista vuotta.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Ymmärränkö tämän oikein, koska näyttää olevan niin, että bloginpitäjän mielestä Suomen pitää erota Euroopan neuvostosta, koska se on paljastanut entisen kansanedustaja Jaakko Laakson ottaneen lahjuksia?

"Onko Euroopan neuvostosta suomalaisille itse asiassa enemmän haittaa kuin hyötyä?"

Mietin myös, mitä tämä lause todellisuudessa tarkoittaa? Onko Euroopan neuvostosta enemmän haittaa kuin hyötyä Suomen valtiolle, vai Suomen kansalle? Se, että Suomi on Euroopan neuvoston jäsenenä tarkoittaa sitä, että suomalaiset päättäjät eivät voi tehdä mitä tahansa mielivaltaa ilman, että jokin taho voisi puuttua asiaan ja auttaa mielivallan uhreja Suomen allekirjoittamien ja ratifioimien ihmisoikeussopimuksien mukaan, olivat uhrit sitten suomalaisia tai ulkomaalaisia.

Toimituksen poiminnat