Juha Karjalainen Suomen johtava kansallisliberaali

Viinan kotipolttaminen sallittava

  • Viinan kotipolttaminen sallittava

Iltalehti uutisoi 01.03.2018 kiljun valmistamisen sallimisesta. Uusi alkoholilaki astui voimaan samaisena päivänä, jonka mukaan yksityinen henkilö saa valmistaa muutoin kuin tislaamalla kotitaloudessaan yksinomaan omaan käyttöönsä mietoja alkoholijuomia. Aiemmin raaka-aineet kotona käymisteitse tapahtuvalle alkoholijuomien valmistamiselle oli määritelty erikseen. Kiljun valmistuksen ei enää arvella aiheuttavan kansanterveydellisiä ongelmia.

 

Uusista alkoholipoliittisista vapauksista huolimatta lakiin jää edelleen historian painolastina viinan kotipolttamisen kielto. Viinan kotipolttamisen eli tislaamisen kielto on vanhaa perua vuodelta 1866. Tuolloin suurten nälkävuosien aikaan haluttiin valtiovallan kiellolla pelastaa viljat ruokaan. Talonpojat nimittäin ansaitsivat enemmän polttamalla viljan viinaksi, kuin myymällä sen jauhettavaksi. Kielto on edelleen voimassa nyky-yhteiskunnassa, vaikka nälkävuodet ovat mennyttä.

 

Kuten edellä käy ilmi, perusteet viinan kotipolttamisen rajoitukselle ovat ajat sitten vanhentuneet, minkä vuoksi kieltokin pitäisi haudata historian hämäriin. Uusi alkoholilaki on askel oikeaan suuntaan, muttei se ole täydellinen. Ei jäädä 1800-luvulle, vaan tullaan tähän päivään. Kilju on jo sallittu, sallitaan siis vielä pontikka.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Viinaa on aina tehty kotosalla. Siitä ei vain pidetä meteliä kylillä. Kel onni on, hän sen kätkeköön. Näin yksinkertainen juttu tämä.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Hyvä aihe uudelleenkoulutukseen, valmistus/jälleenmyynti tarvitsee ripauksen yrittäjäkoulutusta. Maakunnissa pannut voitaisiin sijoittaa purettaviin 70-luvun kerrostaloihin vain vesimaksut yrittäjän rasitteena. Kompostijätekin pienenisi kuivien pullien ja leipien joutuessa mäskisammioon, hyvä idea....

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Pontikan tekohan ei ole vaikeaa, mutta onhan siinä kyllä omat terveysvaaransa. Vihkiytynyt harrastaja voi tiputella ihan minkälaisia tisleitä tahansa omassa keittiössään. Tuossahan olisi tosiaan myös bisneksen paikka. Mielenkiintoista olisi, minkälaista pontikkaa syntysi vahvasta sahdista ? Voisi olla aika erikonen maku.

Ikiaikaisten lakien mukaanhan tuossa kuitenkin edelleen mennään. Valtio haluaa edelleen rahat viinanpoltosta.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Viinankeiton vapauttaminen tasoittaisi osaltaan myös eriarvoisuutta Suomenlahden rannikon ja metsäsuomen välillä. Miten helppo ja halpa onkaan esimerkiksi helsinkiläisen nousta vironlaivaan ja noutaa puoli ilmaiset viinakset.

Peräpohjolan jo muutenkin virikeköyhien selkosten asukilla saattaa olla satojen kilometrien kauppa lähimpään Alkoon. Vironmatka taas tulisi niin kalliiksi että miinuksen puolelle saattaisi kustannusmielessä mennä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Jaa sellainen tarve heräsi. Toimintaan liittyy riskejä. Esimerkiksi talo voi kadota:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-5452035/Le...

Lisäksi omatekoisten laitteiden tinauksista liukenee lyijyä nesteeseen, ja prosessin alkuvaiheessa voi muutenkin muodostua vaarallisia aineita (lähinnä metanolia).

Jotta nuo riskit olisivat järkevällä tasolla, pitäisi käytännössä sallia ainoastaan tehdastekoisten, elintarvikekäyttöön hyväksyttyjen, hyvin pienten laitteiden vapaa käyttäminen. Ne taas eivät hintansa ja kapasiteettinsa vuoksi yleensä vastaa siihen tarpeeseen, joka tuollaista toimintaa suunnittelevalla on.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Alkaa pontikan teko olemaan vanhojen ukkojen katoavaa kansanperinnettä. Ei nyky nuoriso tollaisia myrkkyjä pysty juomaan, saatika että jaksaisivat tehdä, kasvattelevat ennemmin kukkia.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Liialliset säännöt ja kiellot tuhoavat ihmisen oma-aloitteellisuuden ja oman järjen käytön, että usein on paikallaan ns. kansalaistottelemattomuus ja ryhtyä vaikkapa valmistamaan pientä määrää väkevää alkoholia itselleen. Noin monet pitävät yllä vireyttään tehdä asioita oman kiinnostuksensa pohjalta. Naiset vastaavasti varmastikin kutovat sukkaa ja patalappua, joidenka valmistaminen myös vaatii järkensä ja käsiensä käyttöä.

Jukka Lehtonen

Viina on kaupassa sen verran halpaa että en näe mitään syytä keitellä kotona.....

Toimituksen poiminnat