Juha Karjalainen Suomen johtava kansallisliberaali

Suomalaisviljelijöille oikeus kasvattaa kannabista

MTV Internet uutisoi 09.02.2018 Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkasen näkemyksestä lääkekannabisviljelyn mahdollisuuteen Suomessa. Suomen laki ei salli lääkekannabiksen viljelyä, minkä Jalkanen näkee ongelmana. Hänen mielestään suomalaisilla viljelijöillä pitäisi olla mahdollisuus kasvattaa sitä esimerkiksi vientiä varten. Suomessa hamppua saa viljellä kuitu- tai elintarviketarkoitukseen, ei lääkkeeksi.

 

Jalkanen on oikeassa. Suomen eduskunnan toden totta pitäisi ottaa koppia asiasta lainsäädännön muuttamisen kautta, jottei maamme jää jälkeen muiden EU-maiden vauhdista. Uutisen mukaan lääkekannabista kasvatetaan tällä hetkellä seitsemässä EU-maassa. Viimeisimpänä kasvatuksen salli Tanska vuodenvaihteessa. Asialla alkaa olla kiire, mikäli emme halua antaa muiden maiden viljelijöille suhteettoman suurta etumatkaa. Suomen taloudella ei mene niin hyvin, että voisimme estää lainsäädännöllisin keinoin viljelijöiltämme ne elinkeinomahdollisuudet, joita maailma tarjoaa. Jalkanen huomauttaa, että puhuu nimenomaan lääkekannabiksen viennistä, eikä kannabiksen käytöstä huumeena. Tässä yhteydessä onkin syytä pitää nämä kaksi asiaa erillisinä kysymyksinä, suhtautui huumausainekäyttöön miten tahansa.


Lääkekannabiksen viljelyn estämiselle ei ole järkiperusteita. Suomalaisten menestyminen on perustunut paitsi maan kehittyneisyyteen myös siihen, että maailman tarjoamiin mahdollisuuksiin on uskaliaasti tartuttu. Kansastamme löytyy kyllä rohkelikkoja tämänkin asian suhteen. Tuhannen taalan kysymys kuuluukin, että löytyykö poliitikoista rohkeutta poistaa lainsäädännölliset esteet kyvykkäiden suomalaisten tieltä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JandausRahnasto kuva
Jandaus Rahnasto

Aivan esimmäisenä täytyy tutkia, jonka jälkeen tiedetään mitä tulee tehdä.
Ja "tuhat taalaa" ei ole mitenkään relevantti määre tässä asiassa, puhumme sadoista miljoonista.

Ja edelleen jaksan muistuttaa, että toiminta on Suomessa teollista, ollut jo viimekesästä lähtien. Pelto ja kasvihuoneviljely on käynnistynyt 2017, viisivuotisen tutkimus ja kokeilujakson jälkeen.
Tänä vuonna toimintaa laajennetaan voimakkaasti ja markkinoille tuodaan kannabinoidi pohjaisia tuotteita, elintarvikkeita ja myös materiaalia lääkevalmistukseen.

Sillai kai.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kyllä. Kannabis lähinnä pitäisi kokonaan laillistaa myös Suomessa.

Toimituksen poiminnat