Juha Karjalainen Suomen johtava kansallisliberaali

Ravintolat vapaiksi aukiolorajoitteista Lapissa ja Kainuussa

Iltalehti uutisoi sunnuntaina 3.9.2017 Kansanedustaja Elina Lepomäen (Kok.) ideasta kokeilla ravintoloita ilman valvontaa. Hän ehdotti asiaa Twitterissä: "Tehtäisiin kokeilu: kunta tai alue jossa ravintoloita ei säädellä lainkaan. Katsotaan miten käy". Kimmokkeen ajatukselle antoi porilaisen ravintola-alan yrittäjän Lauri Turtolan laajalle levinnyt Facebook-kirjoitus, jossa ravintoloitsija arvosteli jatkuvia tarkastuksia ja niistä seuranneita laskuja.

 

Lepomäki on oikealla asialla. Ravintola-alalla ja muutenkin yhteiskunnassa sääntelyä tulisi höllätä. Eräs keskeinen rajoitus on ravintoloiden aukioloaikojen rajoitukset. Laki majoitus- ja ravitsemistoiminnasta tietää kertoa muun muassa seuraavaa (3 §): “Ravitsemisliikkeen saa avata aikaisintaan kello 5 ja sen saa pitää auki kello 2:een” ja “Anniskelupaikan saa pitää auki kello 2:n ja 4:n välisenä aikana, jos anniskelupaikan anniskeluaikaa on jatkettu kello 1.30:n jälkeen siitä erikseen annettujen säännösten mukaisesti.” Yrittäjän ja asiakkaiden vapaan kohtaamisen väliin tulee siis tiettyinä kellonaikoina valtiovalta ympäri Suomea siinäkin tapauksessa, että asiakas haluaisi ostaa ja ravintola myydä.

 

Toisin kuin esimerkiksi länsimaisia hygieniasäännöksiä, aukioloaikojen sääntelyä on hankala perustella millään kovin järkevällä tavalla. Luulisi, että vuoden 2017 Suomessa asiakas ja yrittäjä tietäisivät itse parhaiten, mihin aikaan kupposen ääressä istua haluavat ilman poliitikkojen holhousta. Kun joka tapauksessa siellä kupposella istuvat. Perussuomalaiset Nuoret ottikin jo syksyllä 2015 kantaa ravintola-alan sääntelyyn: “Perussuomalaiset Nuoret haluaa myös tukea suomalaista ravintola-alaa poistamalla ravintoloiden ja yökerhojen aukioloaikojen rajoitukset.” Järjestö pitää tärkeänä myös ehkäistä alkoholin runsasta matkustajatuontia alentamalla tuntuvasti alkoholin korkeaa verotusta.


Elina Lepomäen ja Perussuomalaisten Nuorten ajatuksia yhdistellen esitänkin, että aloitetaan alueellinen kokeilu nimenomaan ravintoloiden vapaiden aukioloaikojen suhteen. Erinomaisia alueita tähän olisivat Lappi ja Kainuu. Lappi on matkailijoiden suosiossa, minkä vuoksi kokemukset sieltä olisivat hyödyllisiä mahdollisten rahallisten voittojen lisäksi. Muuttotappiollisen Kainuun osalta kokeilu voisi tuoda sen elinkeinoelämälle uusia työkaluja, mikä saattaisi piristää yleisesti maakunnan toimeliaisuutta ja näkyä viime kädessä alueen houkuttelevuutena. Pitkällä aikavälillä vapaita aukioloaikoja pitäisi toki soveltaa koko maahan, mutta Suomen 100-vuotista historiaa kunnioittavat uudistukset on aloitettava aina jostakin. Tällä kertaa maakunnista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juu. Miksi Alkoholia ei vapautettu?
Minkähän takia Alkoholista on tiukat säännöt ja ohjeet juottoloissa?
Riittääkö pitkospuu-maisemassa poliisit? Entä vartijoita ?
Entä tarjoilijoita valvomaan alaikäisiä?
Politikot pitäköön näppinsä irti alasta mistä ei ymmärrä mitään.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Hyvä idea tuo kehotuksesi rouva Kalkela. Samalla logiikalla kukaan raitis ihminen ei saisi olla päättämässä alkoholipolitiikasta, periaate mistä minä olen samaa mieltä. Eikä huumausainepolitiikasta päättämässä olla kukaan joka ei ole itse niitä käyttänyt.

Itse asiassa järkevintä mitä olen kuullut aikoihin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tein työurani ravintolassa joten on kokemusta päättäjien älyvapaista päätöksistä.

Ennen 12:00 olutta ei ilman voileipää.
Ennen 12:00 Ei väkeviä Ravintolassa (jossa anniskelua valvotaan)
Mutta 10:00 Alkosta sai täyden lastin kirkasta .Vaikka kaupungin joka Alkosta.

Viinaa vain ruuan kanssa.
Ravintolaan vain "herraseurassa" naiset.
Puku ja kravatti pakko.
Kaljat mustan muovin alle kaupoissa piiloon (kun niitä ei saa myydä kuin määrättynä kellonlyömällä.),tupakat piiloon .
Kaljamainokset pois rekoista.
Eniten Suomessa juodaan viinaa Lapissa ja Itä-suomessa. Alkoholihaittoja ei ole?
Poliisit ja sairaalat nurkantakana jos kännissä riehutaan? Kuka maksaa? Etelän kasvukeskukset kuten aina.Köyhien kuntien laskut.

Käyttäjän KimmoKnutars kuva
Kimmo Knutars

>>Kimmokkeen ajatukselle antoi porilaisen ravintola-alan yrittäjän Lauri Turtolan laajalle levinnyt Facebook-kirjoitus, jossa ravintoloitsija arvosteli jatkuvia tarkastuksia ja niistä seuranneita laskuja.

Poliitikkojen ja lainsäätäjien näpeistähän tässä alaa yritetään vähän vapauttaa.

Vai pitäisikö meidän unohtaa demokratia ja siirtää valta "asiantuntijoille"?

Mitä mieltä olisit järjestelmästä jossa äänestäisimme suoraan ministereitä? Tällöin ammattipoliitikot voisivat keskittyä oman poliittisen alansa asiantuntemukseen, mutta kansa voisi päättää mistä se haluaa maksaa, mitä riskejä ottaa?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Miksi juuri Lapissa ja Kainuussa, miksei tasapuolisesti koko maassa?

Käyttäjän KimmoKnutars kuva
Kimmo Knutars

>>Lappi on matkailijoiden suosiossa, minkä vuoksi kokemukset sieltä olisivat hyödyllisiä mahdollisten rahallisten voittojen lisäksi.

>>Muuttotappiollisen Kainuun osalta kokeilu voisi tuoda sen elinkeinoelämälle uusia työkaluja, mikä saattaisi piristää yleisesti maakunnan toimeliaisuutta ja näkyä viime kädessä alueen houkuttelevuutena.

>>Pitkällä aikavälillä vapaita aukioloaikoja pitäisi toki soveltaa koko maahan, mutta Suomen 100-vuotista historiaa kunnioittavat uudistukset on aloitettava aina jostakin.

Osavaltiot ja siihen heijastettavat hallintoalueet ovat suuressa suosiossa Perussuomalaisissa Nuorissa. Näin kielialuetta vaihtamatta kansalainen voi matkailla ja asua omia arvojaan paremmin heijastavassa ympäristössä. Samalla kynnys erilaisiin kokeiluihin pienenee, jolloin toimivat ja HALUTTAVAT järjestelmät voidaan ottaa käyttöön koko maahan. Kun kokeilu ei koske koko maata on helpompi nähdä sen vaikutukset.

Näin alkoholilinjan toista päätä ajatellen; kuvittele kaupunki, jossa alkoholin MYYNTI on kielletty. Nykysuomessa alkoholiongelmaiset joutuvat elämään päivittäin kiusauksien kanssa, mutta tällaisessa kaupungissa palveluntarjoajien olisi pakko keksiä muuta ohjelmaa ihmisille - kuitenkin alkoholinhaku onnistuisi halutessasi naapurikaupungista, jolloin mitään pimeitä markkinoita ei syntyisi. Alkoholia käyttämättömiä on tässäkin maassa tuhansia, mutta asiakaskunnan keskitys yhteen kaupunkiin _saattaisi_ mahdollistaa sellaisten konseptien menestymisen, jotka jäisivät muualla baarikulttuurin varjoon.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jospa ehdotus on tullut Lapin matkailun "kuningattarelta"? Raha puhuu politikkojen suulla.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Verrataan keskieurooppalaisia ja kainuulaisia anniskelupaikkoja samankokoisilla paikkakunnilla.
Euroopassa nämä kuppilat sulkevat ovensa monta tuntia aiemmin ilman mitään säätelyä ihan vapaaehtoisesti.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ajatus taitaa olla yhdenvertaisuuslain vastainen, kuten myös todettiin olevan helsinkiläisyyden asettaminen etusijalle Helsingin kaupungin vuokra-asuntojen jaossa. Myös samantyyppiseen ongelmaan taisi kaatua perustulon alueellinen kokeilu.

Toisaalta eikö myös se ole yhdenvertaisuuslain vastainen, jos ei tarjota toisessa kunnassa ei kiireellistä terveydenhoitoa asuinpaikan perusteella?

Käyttäjän penttiwesterholm kuva
Pentti Westerholm

Utsjoen kapakka ja Helsinkigin City-ravintola ei ole mitenkään vertailukelpoinen yhdenvertaisuuteen.Sen takia on sopivaa antaa ravintolakohtaisia oikeuksia sijainnista riippuen.Suomen alkoholilaki on muutenkin aikansa elänyt kieltolakiajan jäänteineen.

Toimituksen poiminnat