Keskustanuoret vasemmalta ohi

Suomenmaassa uutisoitiin torstaina 13.07.2017 Keskustanuorten ja Keskustaopiskelijoiden uudesta pamfletista, jossa järjestöt ottivat kantaa muun muassa kiintiöpakolaisten märään: "Nuor­kes­kus­ta­laiset vaativat Suomen pako­lais­kiin­tiön nostamista kymmeneen tuhanteen, kun nykyisin kiintiö on 750. Huma­ni­taa­risen maahanmuuton painopiste on siirrettävä turva­pai­kan­hausta kiin­ti­ö­pa­ko­laisten ottamiseen, pamfletissa linjataan." Määrä on 9250 kiintiöpakolaista enemmän kuin nykyään.

 

Perustelu painopisteen siirtämisestä turvapaikanhausta kiintiöpakolaisten ottamiseen on outo. Vaikka sitä ei täysin suoraan sanotakaan, niin kannanoton taustalla näyttää olevan ajatus siitä, että ottamalla Suomeen suuri määrä kiintiöpakolaisia turvapaikanhakijoiden määrä kääntyisi laskuun. Jost tätä sanomaa ei tosiasiallisesti haeta, niin vähintäänkin se tahtomattaan välittyy lukijalle.

 

Kaikista hädänalaisempien kiintiöpakolaisten vastaanotto ei kuitenkaan automaattisesti, jos edes käytännössäkään, vähennä turvapaikanhakijoiden määrää. Tämä johtuu siitä, että 1) nykyisillä sopimustulkinnoilla Suomi ei voi määritellä rajaa sille, kuinka monta ihmistä täältä turvapaikkaa hakee. Kiintiöpakolaismäärien nosto ei vaikuta suuntaan tai toiseen turvapaikanhakijoiden suhteen, vaan ne ovat kaksi täysin eri asiaa. Merimatkalle lähtevät matkasta helpoiten selviytyvät nuoret miehet, joista Suomessa iso osa saa kielteisiä päätöksiä. He eivät olisi edes selviytyneet 10 000 kiintiöpakolaisen joukkoon alunperinkään, minkä vuoksi pakolaiskiintiön nosto ei vaikuttaisi heidän tilanteeseen tai tulohaluihin. 2) Pitkällä aikavälillä lähtömaiden väestömäärä kasvaa. Elintason perässä tulijat eivät lopu, vaikka heitä otettaisiin kuinka paljon niin turvapaikanhakijoina kuin kiintiöpakolaisina maahan. YLE uutisoi jo 30.7.2015 Afrikan mantereen väestökehityksestä: "Afrikan väestön ennustetaan nelinkertaistuvan vuosisadan loppuun mennessä 4,4 miljardiin ihmiseen. Nykymaailmassa monilla nuorilla ihmisillä on pääsy tietoverkkoihin ja sitä kautta tieto paremmista elinolosuhteista esimerkiksi EU-maissa." Afrikan rajusti kasvava väestö siis tietää Euroopan olosuhteista, ja heillä on motiivi päästä paremman elämän pariin.

 

Nuorkeskustalainen tavoite humanitaarisen maahanmuuton suhteellisen painopisteen siirtämisestä turvapaikanhausta kiintiöpakolaisten vastaanottamiseen kyllä todennäköisesti todennäköisesti toteutuisi, mutta se ei tarkottaisi humanitäärisen maahanmuuton määrän vähenemistä, vaan tulijoiden kokonaismäärien rajua nousua. Jo Afrikan väestönkasvusta johtuen Euroopassa pitäisi tehdä täsmälleen päinvastaista politiikkaa kuin nuorkeskustalaiset esittävät ja rajulla kädellä karsia kaikkia vetovoimatekijöitä jokaisella osa-alueella, eikä lisätä erilaisia väyliä ongelmien korjaamisen kannalta toissijaisiin väestönsiirtoihin.

 

Nuorkeskustalaisten avauksen 10 000 kiintiöpakolaisesta tekee todella erikoiseksi se, että esimerkiksi “vapaan liikkuvuuden” ja “turvapaikkaoikeuden” puolesta liputtavan Vasemmistonuorten vuonna 2015 hyväksytyssä poliittisessa ohjelmassa puhutaan vain 2000 kiintiöpakolaisesta: “Pakolaiskiintiötä kasvatetaan vähintään kahteen tuhanteen henkeen vuodessa.” Voi siis perustellusti sanoa, että nuorkeskustalaiset menivät kannallaan nuorisojärjestökentällä reilusti vasemmalta ohi.

Avauksen hyvä puoli on siinä, että nuoret keskustalaiset paljastivat vihdoin todellisen karvansa suurelle yleisölle. Suurin osa haitallista maahanmuuttoa kritisoivista kansalaisista tuskin on tähänkään asti äänestänyt Keskustaa, mutta niille, jotka näin ovat tehneet, haluan sanoa seuraavaa: Yhdenkään maahanmuuttokriitikon ei kannata äänestää keskustalaista tai ainakaan nuorkeskustalaista ehdokasta niin kauan kuin järjestöissä hyväksytään tämäntasoisia kannanottoja. Erityisesti niiden poliittista kotiaan miettivien nuorten, jotka ovat harkinneet Keskustaopiskelijoihin tai Keskustanuoriin liittymistä, kannattaa vakavasti ottaa aikalisä ja miettiä haluaako jäsenenä oikeasti kannattaa 10 000 kiintiöpakolaisen vastaanottoa, vaikka maahanmuutto ei poliittisesti olisikaan itselleen edes se kaikista tärkein aihe.

JuhaKarjalainen1
Perussuomalaiset Helsinki

Kansallisliberaali perussuomalainen Helsingistä. Juuret Pohjois-Pohjanmaalla. Tuttu TikTokista.
---
Humanististen tieteiden kandidaatti ja historian opiskelija. Reservin vänrikki. Vapaa-ajalla ylpeä GFriend Buddy ja satunnainen salibandyn seuraaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu