Juha Karjalainen Suomen johtava kansallisliberaali

Suomen otettava Trumpin neuvoista vaari

Helsingin Sanomat uutisoi 25.05.2017 Donald Trumpin puheiden yllättäneen NATO-maiden johtajat järjestön huippukokouksessa Brysselissä. Sen sijaan, että Trump olisi selväsanaisesti sitoutunut Naton toiminnan peruskivenä olevaan keskinäiseen puolustusvelvoitteeseen, puhui hän erityisesti maahanmuuton hallinnasta ja terrorismin kitkemisestä. Lisäksi hän kritisoi NATO-maiden liian pieniä panostuksia puolustusmenoihin. Puheet saivat NATO-maiden johtajat hämmentyneiksi.

 

Suomi ei ole NATO-maa, mutta erityisesti hyvien kahdenvälisten USA-suhteiden ylläpitämiseksi Trumpin viisaita lausuntoja ja linjauksia kannattaa kuunnella herkällä korvalla. Meillä korostetaan usein, että keskeisissä asemissa olevien poliitikkojen puheiden tulisi olla vastuullisia. Nyt olisi tuhannen taalan paikka kantaa vastuuta ja hallituksen suulla ilmoittaa olevansa omalta osaltaan Trumpin Yhdysvaltain kanssa samalla kannalla maahanmuuton hallinnan suhteen. Vastuuttominta mitä tässä tilanteessa voisi tehdä, olisi antaa samankaltaisia kielteisiä kommentteja mitä keskustalainen pääministeri Juha Sipilä tammikuussa 2017 antoi Trumpin asettamiin maahantulorajoituksiin liittyen. Tämänkaltaiset avaukset ovat omiaan vahingoittamaan ja vaarantamaan hyvät USA-suhteet.

 

Suomen kannattaa länsimaana ottaa Trumpin neuvoista vaari. Yhdysvallat on varmasti nykyisen hallituksenkin mielestä yksi niistä merkittävistä tahoista, joiden kanssa haluamme itsenäisenä kansallisvaltiona tehdä jatkossakin hedelmällistä yhteistyötä. Mikäli tämä on tahtotilamme, olkaamme ilolla tämän yhteistyön arvoinen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

- En ole aiemmin käynyt täällä Belgiassa, ja nyt saavun tänne jälleen. Saavun, saavun jälleen. Believe me!

- Voin todeta, että Belgia on kaunis kaupunki. Kaunis, kaunis kaupunki. Believe me!

- Olen tavannut täkäläisiä ihmisiä, ja voin vakuuttaa heidän puhuvan kaunista kieltä. Kaunista, erittäin kaunista. Aion ryhtyä opiskelemaan, ja ehkä jo puolen vuoden kuluttua osaan puhua sujuvaa belgiaa. Todella, todella sujuvaa belgiaa. Believe me!

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

Artikkelin kirjoittajan kanssa täysin samaa mieltä. Tuntuu Suomen poliitikkojen kommentit olevan niin ulalla välillä, että suorastaan pelottaa. Kansalaisen silmissä Suomen linja täysin hukassa tällähetkellä..ja en todellakaan usko olevani ainut, kuka näin ajattelee.

Petteri Hiienkoski

Euroopan turvallisuusarkkitehtuuri on murroksessa.

Ulkopoliittinen johto laittanut liikaa EU-kortin varaan. EU:n merkitys kuitenkin heikentynyt Brexitin jälkeen. Lisäksi koko integraatioprojektin tulevaisuus on massamaahanmuuton ja islamisaation ja sen seurauksena vahvistuvan kansallismielisen liikkeen takia entistä epävarmempi.

EU-johtajat idiootteja pilatessaan suhteensa USA:an. NATOn merkitys vähentyy. USA saattaa jopa vetäytyä siitä tai liitto pannaan naftaliiniin. Trump on sanonut muita suorasanaisemmin sen mitä amerikkalaiset ajattelevat NATOsta.

Ainoa, joka voi taata Suomen suvereeniuden, on tietenkin USA. Jos Valkoisen talon isäntä sanoo Kremlissä, että Suomeen ei kosketa, sillä on ihan painoarvo kuin jollain Lissabonin sopimuksella avunantolausekkeineen.

USA ei ole ihan lähiaikoina hajoamassa, mutta EU:sta ja Natosta ei tiedä. Suurvaltasuhteet ratkaisevat. Ne edellyttävät jatkuvaa työtä. Sopimusjärjestelyt voivat luoda vain puitteet, mutta reaaliset intressit ratkaisevat. Maailma ei ole tältä osin muuttunut.

Se, että Suomessa esim. ulkoasianvaliokunnan pj Ilkka Kanerva päästelee suustaan typeryyksiä presidentti Trumpista, osoittaa poikkeuksellista typeryyttä sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevan harkintakyvyn puutetta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Suomen ei pidä kuulla missään asioissa Trumppia.

Ennemmin kannattaa ottaa neuvoa pikku kakkosesta, nuo kaksi ovat suurin piirtein samalla kehitystasolla.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Suomen pitää neuvotella "diili" seuraavasti: Hävittäjähankinta jenkeistä versus jäämurtajahankinta Suomesta. Kummassakin kaupassa osana kokoonpano tai varustelu tilaajamaissa. Jäämurtajakauppa vaatiikin osittaisen "kotimaisuuden" Yhdysvalloissa, taitaa olla jopa lailla varmistettu. Hävittäjien kokoonpano Suomessa taas loisi mahdollisuuden lentokoneteollisuuden elvyttämisen amerikkalaisten lentokonevalmistajien avustuksella. Suomessa toimivaa kokoonpanoyritystä omistaisi kumpikin osapuoli. Kannatta verrata Uuttakaupunkia autoteollisuuden osalta.

Loistoristeilijät ovat hyvä osoitus ammattitaidosta laivanrakennuksen osalta. Jäänmurtaja on yksinkertaisempi rakenteeltaan ja puolivalmis aihio on helppo hinata Atlantin taakse loppuvarusteluun suomalaisten konsultoidessa tosin.

Kustannustasotkin olisivat suhtkoht tasan, ei olisi tarvetta roudata vapaaehtoistyöntekijöitä vaikkapa Eritreasta. Melkeimpä päinvastoin.

Aseteollisuus: Kuka muistaa Tampellan kranaatinheittimet? Aikanaan alansa huippuheitin ( Itsekin jouduin välillä kantamaan vastinta intissä). Kauppa olisi käynyt siima, mutta kiitos sosialisteille ja muille maailmanhalaajille Neuvostoliiton neuvoa noudattaneille mitättömyyksille suomettumisen aikana. Sitä saatiin, mitä idästä haluttiin.

Toimituksen poiminnat