Juha Karjalainen Suomen johtava kansallisliberaali

Ei ruotsin pakolliselle yo-kokeelle

YLE uutisoi tiistaina 21.03.2017 Juha Sipilän suhtautuvan varovaisen myönteisesti ruotsin kielen ylioppilaskokeen palauttamiseen pakolliseksi. Pääministeri Sipilä on sanonut YLE:n mukaan ajatushautomo Agendalle, että asiasta ei ole käyty keskustelua, mutta ehkä pitäisi käydä. Uutinen väittää taustalla olevan ajatus, että pakollinen ylioppilaskoe voisi parantaa viranomaisten ruotsin kielen taitoja. Ruotsin kielen pakollisuus poistui ylioppilaskokeesta vuonna 2005.

 

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho on jo vuosia sitten kirjoituksessaan Pakkoruotsin kumotut perusteet kumonnut yksitellen kaikki ruotsin pakollisuuden puolesta esitetyt perustelut. Mitään oikeasti hyviä syitä kaikille pakollisen kouluruotsin puolesta ei yksinkertaisesti ole. Jokainen asiaa epäilevä voi käydä itse tutustumassa Terhon kirjoitukseen hänen kotisivuillaan. Tätä taustaa vasten Sipilän ehdotuksen järkevyydeltä putoaa pohja pois jo heti kättelyssä ilman sen suurempia keskusteluita.

 

Palatkaamme kuitenkin hetkeksi itse uutisen esille tuomaan väitteeseen ja unohtakaamme ydinkysymys pakkoruotsin järkevyydestä niin virkamiestasolla kuin yleisestikin Suomessa: Koko jutun juonena olisi parantaa virkamiesten ruotsin kielen taitoja ylioppilaskokeen pakollisen ruotsin osuuden avulla. Tässä on kuitenkin selkeitä ongelmia: 1) Ensinnäkin, kaikista ylioppilaskokeen suorittajista ei tule virkamiehiä. Ei ole täten resurssien käytön kannalta mitään järkeä osoittaa yhteisiä rajallisia varoja järjestelyyn, joka koskee koko koulutettavien joukkoa, kun taas ongelma koskee vain osaa koulutetuista. Resursseja ei vain yksinkertaisesti voi käyttää näin huonosti, jos halutaan tehdä vastuullista politiikkaa. 2) Toisekseen, vaikka unohtaisimme resurssien kohdentamisongelman, on kyseenalaista, että virkamiehiksikään valmistuva joukko pakollisen ruotsin kirjoittaneista oikeasti voi palvella vuosien jälkeen riittävällä ruotsin kielen tasolla työssään. Järkevämpää sen sijaan onkin, että virastoissa asioiville on tarjolla yksi henkilö, joka kieltä tarpeeksi osaa. Kaikkien työntekijöiden sitä ei tarvitse hallita.

 

Tiivistän oman panokseni keskusteluun ruotsin kielen yo-koepakollisuudesta yhteen sanaan: ei. Ruotsin kielestä ei tule tehdä pakollista ylioppilaskokeessa. Kehityksen tulee olla täysin päinvastaista. Pakollisuuden sijaan ruotsista on tehtävä vapaaehtoista jokaisella koulutusasteella ja antaa tilaa matkailunkin kannalta oikeasti tarpeellisille maailmankielille, kuten kiinalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Virkamiesten lisäksi tavallinen duunarikin hyötyy ruotsin taidosta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ehkä on vajavainen perustelu tehdä ruotsin YO-kokeesta pakollista pelkästään viittaamalla tuohon virkamiesten kielitaitoon. Sen sijaan siitä pitäisi kuitenkin tehdä pakollinen monista muista syistä.

Kaikistahan ei tule ylioppilaita ja on olettamus, että ylioppilaat ovat jossain määrin "tavallisia moukkia" sivistyneempiä. Oman maansa kansalliskielen auttava osaaminen ja sillä pärjääminen voidaan hyvin ajatella olevan osa YO-tasoisen sivistyksen elementtejä. Samoinhan sitten vastaavasti suomen kielen YO-kirjoitus tulee pakolliseksi myös ruotsinkielisille oppilaille.

Toimituksen poiminnat