Juha Karjalainen Suomen johtava kansallisliberaali

Apteekkien määrän sääntelystä luovuttava

MTV kirjoitti 11.07.2016 apteekkialan sääntelyn aiheuttaneen voimakasta keskustelua, kun kansanedustaja Antero Vartia (vihr.) ja Apteekkariliiton toinen varapuheenjohtaja Sirpa Peura kohtasivat SuomiAreenassa Porissa. Vartia haluaisi purkaa sääntelyä, kun taas Peura puolusti nykyjärjestelmää. Erityisesti apteekkien määrän keinotekoinen sääntely ihmetyttää kansanedustajaa.

Vartia on oikeassa. Apteekkien määräsääntelyä on vaikea perustella millään oikeasti hyvällä argumentilla. Sääntelyn puolesta Peura esittää kolmea perustetta. Ensimmäiseksi hän on huolissaan nykyisten apteekkien toimintakyvystä, jos alalle tulee kilpailua. Tämä argumentti on kerrassaan huvittava, sillä hänhän myöntää puhtaasti suosivansa epätasa-arvoisesti jo alalla olevien taloudellisia intressejä kaikkia muita vastaan.

Toiseksi perusteeksi hän esittää nykyjärjestelmän takaavan apteekkipalvelujen laadun. Hän kuitenkin jättää mainitsematta, että tämänhetkisen järjestelmän puitteissa kuluttajan on hyvin paljon vaikeampi valita apteekkien joukosta sitä laadukkainta juuri sen vuoksi, että apteekkipalveluiden tarjontaa rajoitetaan keinotekoisesti. Vapailla markkinoilla apteekkien olisi huomattavan paljon enemmän panostettava laatuun kuin nykytilanteessa.

Kolmas peruste määräsääntelyn puolesta Peuralla on suomalaisuuden ja pienyrittäjyyden puolustaminen kansainvälisiä suuryrityksiä ja ulkomaisia toimijoita vastaan. Kansallismielisyys on sinänsä ihailtava asia, mutta argumentti tuntuu lähinnä kansan tuntoihin vetoavalta ovelalta tekosyyltä nykyapteekkarien oman taloudellisen aseman varmistamiseksi. Keskustelussa täytyy muistaa, että suomalaisuutta voi puolustaa myös ottamalla huomioon suomalaisten kuluttajien mahdollisuus laajaan valinnanvapauteen lääkemarkkinoilla. Kansalaiset saavat verkkoyhteyksien ja sosiaalisen median aikakaudella asioihin helpommin useita näkökulmia, eikä näin ollen linssiin viilaaminen ole enää niin yksinkertaista kuin vielä joitakin vuosikymmeniä sitten.

Apteekkien määräsääntelystä on luovuttava. Järjestelmä hyödyttää pientä jo alalla toimivien apteekkarien joukkoa haitaten muita potentiaalisia yrittäjiä ja etenkin suurta joukkoa suomalaisia kuluttajia. Yksilöt ja yritykset eivät tämän seurauksena lähde samalta viivalta, vaan saavutettuja etuja pidetään keinotekoisesti yllä jäykän lain avulla. Vanhoja yrityksiä suosiva järjestelmä muistuttaa keskiaikaista ammattikuntalaitosta, jossa ammattikuntaan kuuluvia ammatinharjoittajia suojeltiin ulkopuoliselta kilpailulta. Kyse on siis eräänlaisesta laillistetusta kartellista, jossa häviäjinä ovat kuluttajat. Keinotekoisesti säädellyt markkinat eivät voi koskaan vastata kuluttajien todelliseen kysyntään. Lääkkeiden jakelun turvallisuuskaan ei ole kiinni apteekkien lukumäärästä, vaan siellä työskentelevien henkilöiden pätevyydestä ja ammattitaidosta. Valtion ei tule perusteettomin rajoittavin säännöksin suojella keinotekoisesti vain pienen ryhmän taloudellisia etuja, vaan mahdollistaa ahkerille ja päteville yksilöille apteekkialallakin tasavertaiset mahdollisuudet tarjota markkinoilla palveluita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat