Juha Karjalainen Länsimaisten arvojen puolesta

Tampereen monitoimihallin rahoittaminen loistavaa aluepolitiikkaa

Valtioneuvosto tiedotti verkkosivuillaan 31.05.2016 puoltavansa Tamperen monitoimiareenan rakentamiseen suunnattua 18 miljoonan euron valtionavustusta vuosille 2017 - 2019. Summa koostuu valtion määrärahoista ja veikkausvoittovaroista. Areena sisältää kilpa- ja harjoitusjäähallin oheistiloineen. Kokonaisuudessaan hintaa sille tulee 105 miljoonaa euroa.

Tampereen monitoimihallin rahoittaminen on loistavaa aluepolitiikkaa. Julkista rahaa käytettäessä vaakakupissa on painettava yhtenä osa-alueena alueellisuus. Valtionhallinnon fyysinen sijoittuminen pääkaupunkiseudulle hyödyttää välillisesti vain kyseisen alueen taloutta, mutta rahoitus verojen muodossa julkishallinnolle, laitoksille ja ministeriöille kerätään koko valtion alueelta. Niinpä onkin oikein ja kohtuullista, että edes osa rahoista palaa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle jossain muodossa.

Kaupunkina Tampere on mainio kohde areenalle. Suomen mittakaavassa suurkaupunkina ja tiheänä asutuskeskuksena sen tarjoamat oheis-, urheilu-, kulttuuri- ja majoituspalvelut luovat vankan perustan hallin sijoittamiselle juuri Pirkanmaan ytimeen. Matkailijan näkökulmasta Tampereelle on syytä tulla jo muutenkin. Areena on luonnollinen jatko nousevalle kehitykselle.

Hallin sijoittaminen Tampereelle ehkäisee myös niitä ongelmia, joita olisi, jos se sijoitettaisiin pääkaupunkiseudulle tai jätettäisiin kokonaan rakentamatta. Helsingin Hartwall-Areenan ja Tampereen tulevan monitoimihallin avulla Suomessa on mahdollista järjestää useampia suuria kansallisia ja kansainvälisiä tapahtumia jopa yhtä aikaa. Lisäksi on koko Suomen kannalta tärkeää, ettei Helsinki ole enää ainoa paikka suurien urheilu- ja kulttuuritapahtumien voidaan pitämiseen. Tämä lisää osaltaan Suomen kansainvälistä kiinnostavuutta kokonaisuudessaan, mikä on hyväksi koko maalle.

Tampereen monitoimihalli on ratkaisuna sellainen, mitä Suomi juuri nyt kipeästi tarvitsee. Se on viisas sijoitus niin aluepoliittisesti kuin talouspoliittisestikin. Lisäksi ratkaisusta hyötyy myös kansallinen ja jopa kansainvälinen urheilu- ja kulttuurielämä. Siksi valtioneuvoston puoltava päätös rahoituksen myöntämiselle on hyvin perusteltu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onko tiedossa ketkä tuon sirkushallin rahoittavat?

Käyttäjän JuhaKarjalainen1 kuva
Juha Karjalainen

Valtio rahottaa 105 miljoonaa euroa maksavaa areenaa 18 miljoonalla eurolla. Seuraavasa lainauksesa kerrotaan, mistä valtion ossuus koostuu:

"Valtion rahoitusosuus rahoitetaan osittain liikuntapaikkarakentamisen määrärahoista, osittain opetus- ja kulttuuriministeriölle palautuneista käyttämättömistä veikkausvoittovaroista ja osittain tulouttamalla Veikkauksen jakamattomia rahastoituja voittovaroja."

http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publish...

Toimituksen poiminnat