Juha Karjalainen Suomen johtava kansallisliberaali

Vahvoilla oluilla maakaupan puolesta

Yle uutisoi 19.05.2016, että vahvat oluet tulevat sittenkin kauppoihin vuoden 2017 alussa, kun Keskustan eduskuntaryhmä taipui asiassa. Kaupoissa myytävän oluen prosenttiraja nousee 5,5 prosenttiin nykyisestä 4,7 prosentista.

Alkon monopoli on itsessään asutuskeskuksia suosiva ja maaseutua syrjivä järjestelmä. Uudistus on erittäin tervetullut maakaupan ja yleisestikin maaseudun aseman suhteen. Se eittämättä vilkastuttaa kauppaa syrjäseuduilla, kun vahvoja oluita voi hakea nyt lähikaupasta sen sijaan, että joutuisi ajamaan jopa kymmeniä kilometrejä lähimpään Alkoon. Tämä vahvistaa paikallisten pienyrittäjien asemaa ja helpottaa ahdinkoa taloudellisesti epävarmoina aikoina. Lisäksi se on omiaan lisäämään alueellista tasa-arvoa, kun talouden tuotot jakaantuvat tasaisemmin kaupunkien ja kuntakeskusten sekä syrjäseutujen ja sivukylien kesken.

Sinänsä asia ei ole uusi. Valtiovalta on vaikeuttanut maaseudulla harjoitettavaa kauppaa ennenkin. Suomen suuriruhtinas Aleksanteri II vapautti maakaupan vasta vuonna 1859. Säännöksiä oli höllennetty merkittävästi jo vuonna 1842 suuriruhtinas Nikolai I:n aikaan, mutta nyt sallittiin myös aiemmin kiellettyjen kauppapuotien perustaminen. Tätä ennen maakauppa oli ollut kiellettyä ainakin keskiajalta asti lukuunottamatta viljakauppaa, joka oli vapautettu jo niinkin "aikaisin" kuin vuonna 1775 kuningas Kustaa III:en asetuksella.

Kaupankäyminen ei saisi olla kiinni siitä, missä päin Suomea asuu. Alkon monopoli tosiasiallisesti estää tietyntyyppisen maakaupan kokonaan alueilta, joihin Alko ei ole myymäläänsä sijoittanut. Askel oikeaan suuntaan on otettu. Tuoreet päätökset tulevat tasaamaan asutuskeskusten ja harvaan asuttujen alueiden todellisia kaupallisia oikeuksia, vaikka Alkon alueellisesti epätasa-arvoinen monopoli jääkin vielä järjestelmänä voimaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Itseäni suuresti huvittaa että on keksitty vahvojen oluiden termi 5,5 prosenttisille olusille. Nostetaan prosenttimäärää 0,8% ja nyt on tehty huikea loikka vahvoihin oluihin, mikä suuri vapautus!
Itselle maistuu parhaiten 7-10 alkoprosentin belgit. Ne pitää vielä ostaa turvallisesta alkosta tai tilata netistä puolet halvemmalla.

Toimituksen poiminnat