Juha Karjalainen Suomen johtava kansallisliberaali

Tarina koulukiusaamisen hoitamisesta opetusministerin lääkkeillä

Verkkouutiset uutisoi 26.03.2016 kokoomuslaisen opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen lausunnoista ja teoista liittyen Brysselin terrori-iskuihin. Hän väitti, että vastaus koviin arvoihin ei voi olla rajojen sulkeminen, vaan avoimen yhteiskunnan puolustaminen: "Olisi helppoa puhua kovia ja esittää vaatimuksia: rajat kiinni, lisää valvontaa. Se on juuri sitä, mitä terroristit tavoittelevatkin.” Ministeri aloituttikin ministeriössään massiivisen kampanjan vihapuhetta ja rasismia vastaan. Kerron teille seuraavassa kuvitteellisen tarinan siitä, kuinka väkivaltaista koulukiusaamista hoidettaisiin peruskoulussa, jos rehtorina toimisi Sanni Grahn-Laasonen.


Pekka Peruskoululainen saa välitunnilla pahasti turpaan Keijo Kiusaajalta, joka edustaa Kiusaajarinki-nimistä porukkaa. Kiusaajaringin muut jäsenet eivät ole syyllistyneet vielä pahoinpitelyihin, mutta sympatisoivat Keijon tekoa. Pekan naama on hajalla ja kylkiluut rikki. Välituntivalvonta on ollut olematonta. Koulun opettajat rehtorinsa Sanni Grahn-Laasosen johdolla ovat syvästi järkyttyneitä tapauksesta, mutta aloittavat pian yhteen ääneen toistelemaan, kuinka "Pekan ei pidä antaa pelolle valtaa" tai "vaatia helppoja ratkaisuja", sillä välituntivalvontaa lisäämällä "Keijo Kiusaaja ja Kiusaajararinki voittavat".

 

Pekka hakataan sairaalakuntoon uudestaan viikon päästä. Sama järkytys toistuu, mutta Kiusaajaringin liikkumista ja toimintaa välitunneilla tai muutenkaan koulussa ei rajoiteta, sillä "sitähän Kiusaajarinki juuri tavoitteleekin”. Koulun taloudenhoitaja Alexander Stubb on tiukasti sitä mieltä, että Kiusaajaringin saaminen juuri Pekan kouluun on loppujen lopuksi suuri rikkaus, sillä on mukavaa, että koulussa on oppilaita monesta eri taustasta. Kouluun aiemmin työpaikkaa hakenut, mutta hakutilanteessa hylkäyksen saanut erityisopettaja Veronika Honkasalo muistuttaa rehtoria ja oppilaita, että väkivaltaa vastaan puututaan parhaiten yleisen mukavuuden lisäämisellä kouluissa. Itse asiassa Keijo onki eräänlainen uhri asiassa. Kiusaajaringin kouluviihtyvyyteen aletaan panostammaan. Kiusaajaringin jäsenet päästetään ensimmäisenä ruokajonossa syömään. Kiusaajille annetaan parempaa ruokaa ruokalassa, sillä he eivät ole olleet tyytyväisiä ruoan laatuun. Muut oppilaat saa tyytyä tavalliseen ruoka-annokseen.

 

Toisilla koululaisilla alkaa olla mitta täynnä oman välituntiturvallisuutensa ja heitä ruokalassa syrjivän kohtelun takia Kiusaajarinkiä kohtaan, ja oppilaat puhuvatkin Kiusaajaringistä hyvin närkästyneeseen sävyyn. Opettajat saavat tästä kuitenkin vihiä ja alottavat massiivisen kampanjan muiden oppilaiden harjoittamaa pahanpuhumista vastaan. Kampanjaan otetaan mukaan opettajat, joitakin oppilaiden vanhempia, koulukuraattori, psykologeja ja poliiseja. Lisäksi koulussa järjestetään pop-konsertti Kiusaajaringin kunniaksi. Konsertin pääesiintyjä muistuttaa, kuinka Kiusaajajengin tuomitseminen saattaisi vaan muut oppilaat vaaraan, sillä Kiusaajarinki luultavasti provosoituisi hakkaamaan heitä kritisoineita. Osa opettajista muistuttaa tasasin väliajoin oppilaita, että Kiusaajarinkiä vaarallisempi uhka on itse asiassa oppilaat, jotka puhuvat Kiusaajajengistä pahaa, sillä he saattavat kaikki muut turvallisuusuhan alle. Parempi siksi onkin, että Kiusaajaringistä puhutaan vain kivoja asioita. Opettajat kehottavat oppilaita tutustumaan Kiusaajajengin jäseniin, vaikka heistä osa onkin ylistänyt Keijon hakkaamista, ja puhuneet usein siitä, kuinka olisi kiva itsekin hakata joku.

 

Kiusaajaringin muut jäsenet liittyvät pian Keijon hakkaamistouhuihin mukaan. Pekan lisäksi moni muu oppilas joutuu Kiusaajaringin uhriksi. Sama kuvio toistuu useita kertoja vuodessa. Opettajien viesti on joka kerta sama: Ollaan järkyttyneitä, mutta kuitenkin muistutetaan, että tärkeintä on, ettei Kiusaajajengistä puhuta pahaa, jottei heistä väkivaltaan vielä turvautumattomat jäsenet suutu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän joukomarkula1 kuva
Jouko Markula

Hemmetin huono Rehtori meillä..

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Josko tämä vertauskuva saisi silmiä aukeamaan tämän hyssyttelyn hyödyttömyydestä.

Omat lääkkeeni Isis vaivaan:
https://medium.com/define-the-new-europe/daesh-the...

Käyttäjän LeilaHovatov kuva
Leila Hovatov

Millä tavoin rajojen sulkeminen haittamaahanmuutolta vahingoittaa suomalaista yhteiskuntaa? Millä tavoin se hyödyttää islamisteja, jos maahan on vaikeampi salakuljettaa radikaalia ainesta, aseita ja elintasopakolaisia? Millä tavoin rajojen sulkeminen haittaa/hyödyttää salakuljettajien toimia? Näistä olisi hyvä saada järkeviä, loogisia perusteluja, eikä epämääräisiä, tyhjää täynnä olevia mantroja, joilla meitä nyt yritetään sumuttaa.

Käyttäjän JuhaKarjalainen1 kuva
Juha Karjalainen

Näitä kysymyksiä oon iteki ihimetelly ussein.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Koska maahanmuuttoa on vain kanhdenlaista. Rajat sepposen selällään tai täysin kiinni. Ei ole mitään välivaihtoehtoja.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Sama juttu kotonakin. Jos ovi on selällään niin pakkanen paukkuu nurkissa, eteinen on lunta täynnä ja hiiret syövät leivät. Jos taas ovi on kiinni, niin ei pääse itsekään sisälle ainakaan ilman moottorisahaa. Joku ratkaisu tuohon pitäisi keksiä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #6

Ei ole mitään ratkaisuja, paitsi kulkea tuuletusräppänästä. Tai savupiipusta. Olen kuullut, että jos en pidä ovia selällään ja neonkylttejä ohjaamassa sisään, kauppamiehet, hyväntekeväisyysjärjestöt ja ystävät yms. hylkäävät minut, eikä minua pidetä kovin hyvänä tyyppinä ja trendikkäänä. Olen varma, että se on maailmanloppu se.

Käyttäjän KaarloKunnari kuva
Kaarlo Kunnari

Hyvä esimerkki ja useasti todellisuutta. Valitettavasti näinkin selvä esimerkki ei saa suvaitsevaistoa havahtumaan. Koulukiusaamisessahan on yleinen ratkaisu kiusatun siirtäminen toiseen kouluun ja kiusaajien jatkaminen vanhassa uusia uhreja etsiskellen. Maahanmuuttajien kohtelusta ja kotouttamisesta kaipaisin lisää esimerkkejä.

Toimituksen poiminnat