Juha Karjalainen Suomen johtava kansallisliberaali

Ei erityisoikeuksia somaliperheille

Yle uutisoi 18.02.2016, että somaliperheet ovat pöyristyneet, koska miespuolinen työntekijä oli katsonut jälkikäteen heidän suljettua uimavuoroaan valvontanauhoista. Tähän oli johtanut se, että uimahallissa oli havaittu hallin pääoven olleen auki vuoron aikana harjanvarsi oven välissä. Valvontanauhoista oli kuitenkin paljastunut muitakin ongelmia: Oli hypitty altaaseen matalasta päästä, oli apuvälineiden väärinkäyttöä ja lapsia mukana. Sen sijaan, että somalit olisivat pahoitelleet huonoa käytöstään, he sivuuttivat tekemisensä vähättelyllä ja käänsivät syyttävän sormen uimahallin työntekijään sekä hänen tavallisiin oikeutettuihin työrutiineihin. Somalinaiset vetosivat oman uskontonsa ja kulttuurinsa tapoihin sekä miestensä vihaiseen suhtautumiseen siitä, että miespuolinen työntekijä oli nähnyt heidän vaimonsa vähissä vaatteissa.

 

Somalien suhtautuminen asiaan on harvinaisen ylimielistä. He ovat itse alusta asti olleet varsinainen ongelma jo vähintään kolmella eri tasolla: He ovat vaatineet omia vuoroja, kun kaikille yhteiset vuorot eivät ole kelvanneet. Nyt kun heillä on ikioma mahdollisuus toteuttaa itseään, sekin on heidän mukaansa järjestetty väärin. Ja mikä huvittavinta, viimeisin valitus tuli sen jälkeen, kun he itse olivat käyttäytyneet uimahallissa sääntöjen vastaisesti. Ongelma ei ole uimahallin työtavassa tai suomalaisessa kulttuurissa vaan somalien asenteissa.

 

Erikoisen asiasta tekee se, että uimavuoro on osa Lieksan kaupungin hanketta, jossa maahanmuuttajia kotoutetaan liikunnan avulla. Kotouttaminen on maahanmuuttajien sopeuttamista elämään ja toimimaan uuden kotimaansa yhteiskunnassa. Selvästikin ollaan varsin kaukana näistä tavoitteista. Somalinaisten ja -miesten asenne hankkeeseen näyttää uutisen perusteella olevan hyvin arveluttava. Jos omasta kulttuurista halutaan pitää epätoivoisesti kiinni kynsin hampain jopa asioissa, joissa suomalaiset ovat jo osaltaan joustaneet, ei kotoutuminen todellakaan ole onnistumassa. Tämä asettaa Lieksan kaupungin kotouttamishankkeen kyseenalaiseen valoon. On myös todettava, että oma uimavuoro musliminaisille itsessään ei ole kotouttamista vaan eriyttämistä. Jos kyse olisi kotouttamisesta, musliminaisia kehotettaisiin uimaan muidenkin kuin omaan kulttuuriin ja sukupuoleen kuuluvien henkilöitten kanssa sulassa sovussa. Vuorojen jakaminen kulttuurin varjolla haittaa kotoutumista eikä edistä sitä, minkä takia on outoa, että Lieksan kaupungin hanke käyttää tätä yhtenä kotoutuskeinona.

 

Somaleille ei tule antaa mitään erityisoikeuksia asian suhteen. Suomalais-länsimaalaisen kulttuurin ei tarvitse huomioida somalialais-islamilaisesta kulttuurista kumpuavia asenteita, joilla pyritään muuttamaan suomalaisen yhteiskunnan normaalia tapaa toimia. Perusteettomille vaatimuksille on jämäkästi sanottava ei. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Sinänsä en näe mitään outoa tai väärää jos uimahalli varataan tietylle ryhmälle. Jos hallissa on vapaita vuoroja ja koko halli varataan, ei siinä pitäisi olla kenelläkään mitään valittamista. Jos jonkin ryhmän elämä helpottuu oman uimavuoron saannista, ei kenelläkään järkevällä ihmisellä tulisi olla mitään sitä vastaan.

Mutta itse asiaan, valvontanauhojen katsominen on ilmeisesti normaali käytäntö ja väärinkäytöksia havaittua on tapana tarkistaa nauhoilta mitä on tapahtunut. Eli en sinänsä näe siinä mitään väärää. Olen myöskin samaa mieltä, että kun itse on sääntöjä rikkonut ei silloin saisi valittaa normaali protokollan seuraamista. Ehkäpä uimahallin valvonnasta vastaavaat ihmiset olisivat voineet käyttää hienotunteisuutta ja laittaa naispuolisen henkilön käymään läpi tallenteet. Jos siis tämä olisi mahdollista. Mutta muuten en näe toiminnassa mitään väärää. Jos ryhmä ei tahdo kenenkään näkevän heidän uimassa käyntiä, tulisi heidän noudattaa sääntöjä eikä antaa aihetta valvontanauhojen tarkistamiseen.

Koko jupakka vaikuttaa lapselliselta ja naurettavalta. Sääli sitä henkilöä joka joutui nauhat käymään läpi. Työtäänhän siinä vain teki.

Käyttäjän TeroLeikkil1 kuva
Tero Leikkilä

"Jos jonkin ryhmän elämä helpottuu oman uimavuoron saannista, ei kenelläkään järkevällä ihmisellä tulisi olla mitään sitä vastaan."

Asiassa nyt vaan on muutakin kuin jonkin ryhmän "elämän helpottuminen", kuten blogisti juuri totesi. Omat hallivuorot musliminaisille eivät ole kotouttamista, vaan eriyttämistä.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Käsittääkseni kyseessä oli Somalinaisten oma järjestö joka varasi vuorot. Mikä ongelma siinä sitten on? Ryhmä ihmisiä omatoimisesti varaa urheilutilat käyttöönsä? Käsittääkseni melko yleistä toimintaa tässä maassa.

Käyttäjän TeroLeikkil1 kuva
Tero Leikkilä Vastaus kommenttiin #7

Kunnan omistama uimahalli on yleensä ihan kaikkien käytössä, normaaleita aukioloaikoina. Nyt kuitenkin musliminaisille annettiin oma vuoro, ja sitä perusteltiin kotouttamisella.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius Vastaus kommenttiin #18

Halleissa on omia vuoroja mm. seuroille normaaliaukioloaikojen ulkopuolella. Niistähän emme yleensä tiedä, kun emme silloin halliin pääse.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #22

Paitsi että kyllä " harjanvarsi"- ilmiö on hyvin yleinen noilla vuoroilla.
Jopa ilman harjaa. Ovi jätetään vain lukitsematta,jotta tulijat pääsevät sisään.

Tässä syytöksessä on vielä se hullu piirre,että jos muslimit olisivat niin " hysteerisiä" kuin taas väitetään,siellähän olisi nimenomaan ollut tiukka matroona ovella vahdissa.
Terveisin: Kokenut Uimari.

Pekka Iiskonmaki

Väärinkäytökset on aina Suomessa sanktioitu ja niistä pitää rangaista. Anteeksi tämä kansa ei anna.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Anteeksi ei anneta ei. Ei kenellekään eikä mitään. Virheitä ei saa tehdä. Kukaan.

Käyttäjän TomiRimpinen kuva
Tomi Rimpinen

Tähän varmaan sopii käyttää termiä " hyysäriämmät", sillä nimenomaan nämä ovat iskostaneet näihin tulijoihin näitä luuloja itsestään. Ja kyllähän näiden laitosten henkilökuntakin on vähän lepsua paikoin, Eräitten perseilyä katsotaan pidempään kuin toisien.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Miksei hallissa ollut omaa henkilökuntaa valvomassa paikalla? Niinhän muulloinkin on.

Käyttäjän TimoKorpelainen kuva
Timo Korpelainen

Voidaanko tehdä sama myös toisinpäin, eli muslimimiehet eivät tule uimaan samaan aikaan suomalaisten naisten kanssa?
Vai onko se rasismia?
Tätäkö on se kotouttaminen?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Jos musliminaisten yhdistys on varannut uimahallin käyttöönsä, kyse ei ole ollut siitä, ettei suomalaisia lasketa halliin, vaan siitä että uimahallissa on ollut tuolloin yksityisvaraus.

Käyttäjän TimoKorpelainen kuva
Timo Korpelainen

Kyse on siis siitä että musliminaiset eivät voi uida suomalaisten miesten ja naisten kanssa mutta muslimimiehet mielellään uivat varsinkin suomalaisten naisten kanssa.

Reilu meininki?
Ja syynä on vain ja ainoastaan uskonto/kulttuuri. Joka ei kuitenkaan koske kuin naisia. Tasa-arvoista, eikö totta?

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Selityksen makua.

"Naisille kyse ei ole pikkujutusta, vaan uskonnon ja kulttuurin mukaisesta naisen kunniasta.

– Miehemme ovat erittäin vihaisia ja epäluuloisia nyt uintivuoroa kohtaan. Perheen sisällä voi olla isokin juttu, jos joku mies on nähnyt toisen vaimon uima-asussa, Mahamed selittää."

http://yle.fi/uutiset/mies_katseli_musliminaisten_...

Onko tämä sopeutumista suomalaiseen kulttuuriin vai jämähtämistä kivikautiseen kulttuuriin. Monikulttuuria tämä ei ainakaan ole.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Vihaisten somalimiesten kulttuurissa on näköjään kaikki pahasti pielessä. Erillisillä uimavuoroilla ei edistetä kotoutumista vaan kulttuurien eriytymistä. Tulee mieleen ettei näillä miehillä eikä heidän perheillään ole minkäänlaista halua sopeutua suomalaiseen tai länsimaiseen kulttuuriin. Oma kulttuuri pidetään yllä jopa tiukempana kuin Somaliassa.

Jos näille vihaisille somalimiehille on näin vaikeaa sopeutua suomalaiseen kulttuuriin he ovat täysin väärässä maassa. Ehdotan että nämä miehet palaavat takaisin Somaliaan jossa on ilmeisesti kotoisampaa ja kivempaa. Tänne he eivät kuulu.

Ihan liian tiukkapipoista ja uskontonsa liian vakavasti ottavaa väkeä. Ei jatkoon.

Vihaisille somalimiehille ja heidän perheilleen on vaihtoehto. Mennä suomalaisten kanssa uimaan ja käyttäytyä kuten suomalaiset. Se on monikulttuuria.

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander

Ehdottomasti EI kaikille erivapauksille somaleille ja kaikille muillekin matuille. Niiden vaatimukset ei koskaan lopu.

Jo heidän kieltäytymiset pesusta ilman uimahousuja on arsyttävää, epähygienistä ja mm. saunaan vapautuu klooria ilmaan uimahousista. Kloori on, näin minulle on kerrottu, mm. toisen maailmansodan taistelukaasua, joka isoina annoksina jopa tuhoaa keuhkot.

Matu naisten "kokovartalouimapuku" uimavuoron jälkeen epäillyttää mennä uimaan tiistaiaamuisin Hervannan uimahalliin Tampereella. Kalevan uimahallin harjoitusallas jouduttiin juuri sulkemaan bakteerien vuoksi. Liekö syynä matut. Maanataina joku suomalainen nuorimies meni halliin kahden matun kanssa.
a) kävelivät alueelle ulkoengissä jossa se oli kielletty ja
b) sanoi matuille, ettei tarvitse ottaa uimahousuja pois suihkluun mennessä
Tosin suomalaisetkin ovat tästä alkaneet lipsua.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Johan kylpylöissä on se käytäntö, että uimapuku päällä mennään saunaan, eikä kukaan ihmettele.

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander

Jokainen voi maksua vastaan mennä yksityisiin tiloihin ihan mihin tahansa bakteeripesään.

Kun kyseessä on julkinen ja vain osoittain maksullinen palvelu, kuuluu jokaisen noudattaa sääntöjä.

Olen ollut mm. Abi Dhabissa uima-altaalla ja erehdyin menemään suihkuun ilman uimahousuja. Tuli heti kuulutus, ettei se käy. Maassa maan tavalla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vaatteet päällä uiminen on siinä mielessä kotoutumista, että omaa paremmat valmiudet pysyä veden pinnalla pukeissa, jos vajoaa ulkona jäihin tutustuessaan suomalaiseen talviseen luontoon.

Käyttäjän TimoKorpelainen kuva
Timo Korpelainen

Saanko minäkin olla vihainen, lauma muslimiehiä näkivät vaimoni ja tyttäreni uimapuvussa?
Mistä voi hakea oikeutta?
Kuka korvaa?
Minun henkilökohtainen uskoni kun ei siedä muslimeita lainkaan, ja varsinkin uimahallissa!
Minun jumalani, Allu Snackbar, ei siedä tätä ja voi olla riski etten saa taivaassa uutta iPhonea ja laumaa neitsyitä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hohhoijaa!

Minä en ymmärrä, millä tavalla tämä olisi kenellekään ongelma. Oli yksityinen uimavuoro, uimahalli oli yksityiskäytössä. Harjanvarsi ulko-oven välissä ei liene hirveä rike, ikäväähän olisi joutua uimapuvussa juoksemaan avaamassa ovea mattimyöhäsille.

Koska yksityistilaisuus on järjestetty ilman valvojaa, on selvää, että yksityistilaisuudessa mukana olleet ovat toimineet omalla vastuullaan. Altaan matalaan päähän hyppääminen on toki ollut vaarallista, mutta se on tapahtunut yksityistilaisuuden aikana, omalla vastuulla.

Valvontakameranauhojen katseleminen olisi ollut perusteltua, jos uimahallin omaisuutta olisi rikottu ja tilaisuuden järjestäjä olisi kieltäytynyt korvaamasta rikkoutunutta omaisuutta. Ja olisihan uimavalvoja voinut pyytää naispuolista henkilöä katsomaan nauhaa, jos nauhan katsominen oli jostain syystä tarpeen. Olihan uimavalvojalla käsitys tilaisuuden luonteesta. Tietenkin, jos olisi ollut syytä epäillä jonkun rikkoneen lakia, olisi yksityistilaisuuden ajalta nauhoja voitu, viranomaisen toimesta, tutkia.

Minä ymmärrän ihmisten suuttumuksen varsin hyvin. Ovat varanneet yksityisen vuoron yksityisyyden vuoksi, nyt heidän yksityisyyttään on kuitenkin loukattu. Mutta entäs sitten, antaa ihmisten suuttua. Tuohtumuksen mentyä ohi, elämä jatkuu. Ei tätä enää täällä netissä tarvitse vatvoa, meistä kukaan ei liittyne tapaukseen millään tavoin. Missä päin Suomea mahtaa Lieksa sijaita? Se ei liene edes Oulun lähelläkään...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Harjanvarsi ulko-oven välissä merkitsee avoimien ovien päivää.

P.S. Uimahallin matalasta päästä hyppääminen altistaa neliraajahalvaukselle. En puhuisi omasta vastuusta vaan henkilökohtaisesta tragediasta ja yhteiskunnalle koituvasta jättimäisestä taloudellisesta menoerästä.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

"Naisille kyse ei ole pikkujutusta, vaan uskonnon ja kulttuurin mukaisesta naisen kunniasta.

– Miehemme ovat erittäin vihaisia ja epäluuloisia nyt uintivuoroa kohtaan. Perheen sisällä voi olla isokin juttu, jos joku mies on nähnyt toisen vaimon uima-asussa, Mahamed selittää."

http://yle.fi/uutiset/mies_katseli_musliminaisten_...

Eli et näe tässä mitään ongelmaa. Somalit elävät omassa suljetussa yhteisössään ja mustasukkaiset vihaiset miehet valvovat naisiaan. Ettei kukaan näe heitä uimapuvuissa. Muistuttaa kovasti henkistä pahoinpitelyä.

Onko tämä mielestäsi ok nykyajan Suomessa? Minun mielestäni ei ole. Tämä on täysin naurettavaa ongelmien piilottelua.

Tiedän että tähänkin koetetaan keksiä kaikenlaisia selityksiä. Ollaan vaan hiljaa niin ongelma poistuu. Ei se poistu vaan pahenee. Se poistuu puuttumalla itse asiaan joka on tämän yhteisön kyvyttömyys elää suomalaisten tapojen mukaan.

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander

TOSI ON.

Muhametit kulkevat jopa lääkärin tarkastuksissa ja laboratoriokokeissa vahtimassa vaimojaan ja tyttäriään. Eihän töihinkään voisi mennä, koska vahtiminen on niin tärkeää.

Pitäisi jokaisen ymmärtää, että matujen vaatimukset ei ikinä lopu. Aina vain vaikeammaksi käy, jos vähänkään annetaan påeriksi. Ja sitä on tapahtunut jo aivan liiaksi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #40

Millä tavalla, Nikander, musliminaisten yhdistyksen järjestämät uimavuorot Lieksassa vaikuttavat elämääsi?

Millä tavalla, Nikander, sinun elämääsi vaikuttaa, jos jonkun aviomies on mukana lääkärintarkastuksissa tai laboratoriossa?

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander Vastaus kommenttiin #55

Lieksan uimavuorot eivät vaikuta minun elämääni, mutta esim Hervannan uimavuorot vaikuttavat. Veronamaksajilta, jotka mm. vielä maksavat vuoroistaan, evätään uimaaiak ja sosiaalituilla elävät muslimit saavat ne käyttöönsä ilmaiseksi. Ja eivät edes noudata sääntöjä.

Minun elämääni vaikuttaa mm. se, että jos miesten täytyy vahtia naisiaan jopa lääkäri- ja terveyskeksuskäynneillä, niin eihän niille jää aikaa käydä edes töissä. Lisäksi satun tietämään muslimien käytöksistä terveyskeskuksissa, sairaaloissa ja lääkäreillä. Se on suurelta osalta etuilua ja jos ei siihen voida suostua, rasistiksi nimittelyä. Jopa syytöksiä ja ppoliisitutkintoja.

Ihan alkaa tuntua siltä, että kuulut samaan sakkiin kuin etiopialainen turvapaikanhakija, joka valitti KHO:hon sakka kielteisestä turvapaikkapäätöksestä. Syy oli, "että Etiopiassa ei voi viettää perhe-elämää, koska ei ole töitä. Suomessa se on mahdollista, koska eläminen ei maksa mitään". Eli luulet, että maailma paranee kun raha tulee valtiolta, verot maksaa valtio ja annetaan Suomeen asti tulleille "pakolaisille" heidän vaatimansa etuoikeudet. Jonkinlaista suhteellisuudentajua toivoisi henkilöiltä, jolle ilmeisesti vaatimukset, valitukset jne. ovat "elämäntyö".

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #59

"Minun elämääni vaikuttaa mm. se, että jos miesten täytyy vahtia naisiaan jopa lääkäri- ja terveyskeksuskäynneillä, niin eihän niille jää aikaa käydä edes töissä."
Onko samalla tavalla sinulta pois se, jos suomalainen mies menee vaimonsa kanssa äitiysneuvolaan? Toivottavasti kirjoittelet samalla tavalla blogikommentteja tästäkin epäkohdasta.

"Lisäksi satun tietämään muslimien käytöksistä terveyskeskuksissa, sairaaloissa ja lääkäreillä. ..."

Ilman viittauksia oikeaan tietoon, tämä on huuhaata, turhaa suunsoittoa. Itsekin satun tietämään, että väitteesi ovat tältä osin täysin puutaheinää, irrallaan todellisesta maailmasta.

"Ihan alkaa tuntua siltä, että kuulut samaan sakkiin kuin etiopialainen turvapaikanhakija" Mistähän sinä nyt ammennat lietteitäsi?

"Jonkinlaista suhteellisuudentajua toivoisi henkilöiltä, jolle ilmeisesti vaatimukset, valitukset jne. ovat "elämäntyö"."

Kukahan mahtaa olla kuvaamasi henkilö? Kirjoitteletko ihan selvin päin?

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander Vastaus kommenttiin #62

a) Vertaat lasta (sikiötä ja/tai vauvaa) lasta aikuisiin naisiin. Ja
b) Ja aikuisia matu miehiä (vahtimassa aikuista naista) vanhemmuudeen vastuuseen kasvaviin (nuoriin) ihmisiin.
Ei voi sanoa, kuin että onpa Kailla "LOGIIKKAA".

1) Itse olen muutaman harvan kerran käynyt eläissäni yleisellä terveysasemalla ja laboratoriossa alueella, jossa matuja on paljon ja olen nähnyt.
2) lisäksi perheessä on henkilö, joka kymeniä vuosia ollut alalla ja tietää erilaiseten ihmisten tavat.
Jompi kumpi puhuu kertoo huuhaata. En minä. Vielä varmempi olen siitä, että elämänkokemukseni tästä maailmasta on monin verroin suurempi kuin sinun. Olen sen kertonut eräälle toiselle tällä palstalla. En välitä toistaa sitä koska olet vielä (ilmeisesti) vasta melko alkuvaiheessa keräämään elämänkokemuksia. Ja jossakin muussa maailmassa, jossa ei ole joutunut vastaamaan samalla tavalla elämästään kuin minun sukupolveni. Mutta ihan yleisivistykseen kuuluisi tietää se, mikä on miesten ja naisten suhde muslimimaailmassa. Ihme että sekin puuttuu sunulta.

Olen ammentanut tiedon etipilaisperheestä somesta. En tosin tarkastanaut KHO:n päätöstä itse pöytäkirjoista. JA vastapuoli, johon vertaan, (pääosin suomalaiset punavihreät), kuuluvat niihin, joiden mielestä elämä Suomessa on ilmaista, koska raha tulee valtiolta. Heitä on noin 5% Suomen kansasta perustuen mielipidemittauksen tulokseen presidentin viimeaikaisten puheitten saamasta 95 % kansan hyväksynnästä. Tämän 5 prosentin suhteellisuudentaju on hukassa, koska heidän mielestään Suomen pitäisi parantaa maailman pakolais- ja köyhien ongelmat ja suojella maailman ilmastoa. "Kukahan mahtaa olla kyseinen henkilö?" Edellisen perusteella heitähän on tuo noin 5%. Yhdeksi epäilen sinua.

Olen kirjoittanut mielipidekirjoitukset selvin päin. Edellisen perusteella vaikea uskoa, että 5 % kansasta olisi "koskaan" selviän päin.

Käyttäjän TimoKorpelainen kuva
Timo Korpelainen

Minusta ongelma on nimenomaan se etteivät muslimiNAISET voi uida muiden kanssa ja että heille pitää järjestää omat vuorot.
Tämäkö muka edistää integroitumista, hohhoijaa.....

Ei pitäisi alkaa jakamaan uimavuoroja VAIN uskonnon perusteella.

Ilmeisesti sinulle "muslims only" on ok, mutta minulle se tuo mieleen apartheidin.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Minusta on hienoa, että minä naisena voin mennä vain naisille varattuun halliin uimaan - ilman yhdenkään miehen vilkuilevaa ja arvioivaa katsetta.
Suomalaiset miehet tiiraavat ja arviovat naisia, vaikka eivät sitä myönnä. - Veden allakin näkee ...

Minusta tuntuu mukavalta naisten vuorossa myös se, että altaassa olijat ovat käyneet suihkussa ennen uintia, mitä kaikki miehet eivät tee.

Käyttäjän TimoKorpelainen kuva
Timo Korpelainen Vastaus kommenttiin #25

Minusta olisi myös hienoa jos voisin suomalaisena mennä vain suomalaisille varattuun halliin uimaan, ja olen jopa niin suvaitsevainen että hyväksyn myös naiset samaan aikaan vaikka he tiirailevat ja arvioivat.
Naisten peseytymisestä,uimahallissa en tiedä koska en ole naisten puolella ollut, ei kuulu tapoihin mennä tiirailemaan naisten pesuhuoneeseen.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius Vastaus kommenttiin #27

Minä menen mieluummin vain naisille varattuun uimahalliin.
Naiset peseytyvät, se on naisten tapa.
Kaikilla miehillä peseytyminen ei ole tapa. Näin ovat minulle kertoneet miehet, ei ole tarvinnut mennä katsomaan. - tätä ei voi yleistää, mutta somalien käytös voidaan :)

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander Vastaus kommenttiin #38

Et taida oikein olla mukana tässä maailmassa ! Muslimitko ei tiiraile naisia ?!? Ja käyttäytät muutenkin kunnioittavasti ja tasa-arvoisesti ?

Taidat kuulua niihin, jotka Ruben Stillerin tavoin YLEssä taivastelevat, että 75 % Suom,essa taphtuvista raiskauksistakin tekevät suomalaiset miehet !

Olet sentään ihan oikeassa puolueessa, kun Arhinmäki haluaa auttaa maailman köyhimpiä, joita on muutama miljardi, Li Andersson tekee eduskuntakyselyjä turvapaikan hakojoitten ikätesteistä, vaikka niissä on rasikaajia ja 75 % valehtelee ikänsä. Eli Andersson vaatii suomalaisia virkmiehiä uskomaan, että muslimeita on uskottava vaikka valehteleevatkin !

Eikä kukaan puolueestasi ole huomannut moraalissa mitään vikaa, vaikka maahan saapuu nuoria miehiä, poliiseja, rintamakskureita, kurkunleikkaajia, massamurhaajia ja naiset, lapset jne. ovat leireillä tai vielä pahempaa sodan jaloissa.

Ja suomalaiset vanhukset ajetaan pois, ei edes tiedetä mihin heidät siirretään, kun tarvitaan matuille asuntoja.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius Vastaus kommenttiin #41

Risto Nikander taitaa olla ihan aito vassarivihaaja. Kiva tavata sinunlaisiasi täällä keskustelupalstoilla, se on aina virkistävää ja ajattelun aihetta antavaa. Sinun kommentistasi minua kohtaan saan taas sitä kunnioitusta, jota vain suomalainen mies voi suomalaiselle naiselle antaa. Tuntuu hyvältä. Huutomerkki perään.

Ja itse asiaan: Kaikki miehet tiirailevat naisia. Suomalaisille miehille pitäisikin kaikkien naisten olla puoli alastomina tiirailtavina, kun ovat siihen tottuneet. Ja naisethan ovat, ihan omasta halustaankin, mutta ei kaikkien ole siihen pakko suostua.

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander Vastaus kommenttiin #46

Ei tarvitse olla vassarivihaaja, mutta se että suomalainen TYÖVÄENLUOKAN puoluejohtaja vaatii Suomelta MAAILMANPARANTAMISTA, osoittaa sen luokan suhteellisuusuudentajun puutetta, on varmaan paikallaan muistuttaa asiasta.
Ja että LAINSÄÄTÄJÄ, (kansanedustaja), vaatii virkamiehiä uskomaan "pakolaistenkin" valheita on aika käsittämätön asia.
Toivottavasti olet lukenut "pakolaisten" sukupuolitaustoista, rikollistaustoista, ISIS yms. taustoista, yhteyksistä terroristijärjestöihin ja mm. siitä, että vain 3% pakolaisista on Syyriasta, jossa hätä on suurin.
Mutta olet varmaan Sipilän kaltainen, hyväntahtoinen, hyväuskoinen hölmö kuten Sipilä. Ero on se, että Sipilällä on varaa ja olisi ehkä jopa hankkinut asuntonsa vuokrauksella. Sinulla ilmeissti palkan saanti ainakin yhteiskunnan varoista vaarantuisi lisää, kun pakolaisita ja "pakolaisista" maksetaan kalliisti. Esim. vammaisten palveluista leikattiin lähes € 100 miljoonaa. Sillä maksetaan 7,5% maahanmuuton kuluista.

Muutta itse asiaan: Olen kuullut naisilta, että hekin "tiirailevat" mielellään komeita miehiä. En usko, että musliminaiset sitä juuri uskaltavat tehdä koska siitä voisi olla vakavat seuraukset. Mutta annetaan sekä miesten että naisten tiirailla ja olla tiiraitavana jos ja kun sitä haluvat. Uimapuvunkin voi valita hiukan sen mukaan....

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius Vastaus kommenttiin #51

Risto Nikander, millä koulutuksella ja kokemuksella sinä muutaman keskusteluviestini pohjalta voit tehdä minusta streotyyppisiä analyyseja? Miksi maailmaa nähnyt mies tarvitsee argumentointiinsa ivaamista, asioiden vääristelyä ja vihamielistä liioittelua?

Sinun argumentointityyliäsi käyttäen voisin sanoa sinusta, että taidat luulla itsestäsi liikoja, mutta en sano.

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander Vastaus kommenttiin #56

Koulutus on pitkänlinjan insinööri, työkokemus alkaa alla kpoulikäisestä. Olen mm. Suomen ensimmäisen kehitysjoukon jäsen 1968 Tansaniassa. Elämänkokemusta mm. noin sadasta maasta vientitöissä. 7 vuoden kokemus PK-yritysten neuvonnasta ja siinä sivussa rahanajaosta entisen KTM:n organisaatiossa. Yrittäjäkokemusta, (edelleen yrittäjä). Keksijä mm. erittäin menestyksellisiä patentteja, (en silti ole niillä rikastunut).

En koe asioita vääristelleeni enkä liiotelleeni vaan sanon tarkalleen mitä ajattelen ja niin selvästi kuin pystyn. Jos joku kokee ivaamiseksi sen, että vaatii mm. sinä olet vaatimassa veronamaksajien rahoja tämän tyyppiseen "pakolais" järjestelyihin ja näillä seurauksilla, mitä EU:ssa on jo nähty, niin se ei ole kohtuullista.

Vaikka et kommentoinutkaan henkilökohtaisista luuloistani itsestäni, niin kyllä minulle on tullut hyvin varma usko arvostelukykyyni siitä, milloin olen oikeassa. Sekä teknisesti, että moraalisesti ja esityisesti oikeudenmukaisesti. Myös näissä pakolaisasioissa. JA myöskin siinä, minkä tyyppiset ihmiset ovat esittämässä täysin epärelistisa vaatimuksia ilman suhteelisuudentajua.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius Vastaus kommenttiin #41

Muuten, nythän perheen yhdistämisestä yritetään tehdä entistä vaikeampaa, jotta ne lapset ja naiset jäisivät sinne kurjuuteen eivätkä pääsisi miestensä luokse turvaan.

Vai pitäisikö todellakin lapset ja naiset laittaa matkaan ensin ilman miehiään uhkarohkeisiin matkoihin merien yli, salakuljettajien raiskattaviksi ja vastaanottajamaiden haukuttaviksi aukaisemaan tietä perässä joskus tuleville miehille? Ja jos lapset ja naiset eivät sitten kaiken pelkäämisen jälkeen saakaan turvapaikkaa, he lähtisivät takaisin miestensä luokse sen kertomaan vain siksi, että heidän on raivattava tie, koska ovat naisia. Näinkö toimisi suomalainen naista arvostava ja kunnioittava mies?

Käyttäjän TimoKorpelainen kuva
Timo Korpelainen Vastaus kommenttiin #49

Suomalainen mies ei jättäisi perhettään ISIS-raiskareiden käsiin, ainakaan minä. Jos he kerran ISIStä pakenevst, kuten usein kerrotaan. Enkä usko että suomalaiset miehet pakenisivat, ainakaan samassa määrin kuin nämä muslimisankarit. Akat ja lapsetko siellä sotii? Viimeksi kun täällä sodittiin niin mrntiin rintamalle, käsittääkseni?

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander Vastaus kommenttiin #49

Mietipä uudestaan "pakolaisten" taustoista, mistä ovat tänne tulleet mistä syistä, mihin palaavat ja mm. mistä syistä. Selvitä myös itsellesi, minkälaiset jäävät Suomeen laittomasti ja mitä ovat täällä saaneet aikaan ja tulevat samaan aikaan. Jos et usko, niin ota selvää.

Itse olen mm. pääosin työni kautta tutustunut noin sataan maahan ja minulla on kokemusta erii kansallisuuksista. Arabit ja muslimit eivät kuulu luotettavimpiin eivätkä itse asissa tule toimeen keskenäänkään. Ainoa, joka niitä yhdistää on viha israelilaisia kohtaan ja uskonnollinen "ylemmyydentunto" kristittyjä kohtaan.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius Vastaus kommenttiin #53

RN, tunnet varmasti monia muita paremmin nuo kulttuurit, jos olet siellä asunut, mutta ehkä yleistät liikaa heidät kaikki epäluotettaviksi.

Kaikki tiettyä uskoa tunnustuvat tuntevat ylemmyyttä toisin uskovia kohtaan. Ihan nekin yksisarvisten ja enkelien nimiin vannovat siinä kuin kristittyjen eri lahkot ja muslimit. Elämä opettaa elämään toisten kanssa rinnakkain.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Miksi lähes alasti esiintymisen vaatiminen on ok ,mutta pukeutumisen vaatiminen hirveää sortoa?
Eikö kummassakin tapauksessa yhteisö säätele - yleensä nimenomaan naisen - ruumiin verhoamista ?

Pieni lisämäärä puhdasta,ohutta kangasta ei aiheuta mitään erityistä hygieniariskiä vedessä.
Uimapuvut olivat alunperin ja hyvin pitkään juuri sellaisia kaikkialla.
Nykyiset ,naisen lähes alastomana esittelevät, asut eivät ole tulleet käyttöön hyvgieniasyistä.

Varsinkin,kun ne usein puetaan päälle - hartaasti peilaten - jo pukuhuoneessa.
Ja niissä uidaan vahvasti ehostettuina.
Mutta en ole ikinä kuullut,että jonkin ryhmän uintimahdollisuus tästä syystä estettäisiin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Harjanvarsi ulko-ovessa ei ole sinänsä pieni rike. Se mahdollistaa tiloihin pääsyn mm. sellaisille henkilöille, jotka eivät kuulu tilat varanneeseen ryhmään.

Uimahallissa ei myöskään voi toimia omalla vastuullaan.

Kunta viime kädessä vastaa hallissa tapahtuneista vahingoista ja esim. hukkumistapauksessa huudetaan varmuudella kunnan valvonnan puuttumisen perään.

Kunta todennäköisesti myös joutuu maksamaan viulut, jos valvonta on puutteellista.

Yleensä ilman valvontaa saavat uimahallia käyttää ainoastaan kilpauinti- ja sukellusseurat. Näistä löytyy järjestyksen- ja uimavalvojia omasta takaa.

Kuinka monta RIITTÄVÄN pätevyyden omaavaa valvojaa tai hengenpelastajaa somalien joukossa mahtoi olla?

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Lieksa sijaitsee Joensuun naapurissa, sata kilometriä pohjoiseen, ja on yksi Suomen parhaista kaupungeista. Aivan mahtava paikka. Kannattaa käydä tutustumassa, jos tykkää rauhasta ja tilasta - ja luonnon luonnontilasta.

Suurin ongelma minusta tässä jupakassa on se, että uimahallin henkilökunta on laimin lyönyt opastuksen ja valvonnan. Miksi hallissa ei ollut henkilökuntaa paikalla? Varsinkin, kun tiedetään, että uijaporukka ei ole suomalaiseen uimahallikulttuuriin tottunut. Vastuutonta toimintaa kaupungin puolelta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Yle:n uutisen mukaan siellä oli 3-4 valvojaa. Somalien järjestämä oma valvonta ei siis ole riittävä, he ovat lapsia, joita pitää kädestä pitäen ohjata kaikessa?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"Suurin ongelma minusta tässä jupakassa on se, että uimahallin henkilökunta on laimin lyönyt opastuksen ja valvonnan".

Suurin ongelma ovat näemmä mihinkään tyytymättömät ja kaikesta valittavat somalit. Lieksan kaupunki on järjestänyt uintimahdollisuuden uimahalliin sunnuntaiksi, jolloin halli on muuten kiinni. Tästä koituu kaupungille erinäisiä kustannuksia. Aina tarvitaan eräitten kansanryhmien osalta kalliita erityisjärjestelyjä, eivätkä nämä ole mihinkään tyytyväisiä, vaan aina löytyy valituksen aihe, syyttä. Jos eivät osaa käyttäytyä järjestyssääntöjen mukaisesti, ei tällaisia mahdollisuuksia kannata luoda.

Vielä suurempi ongelma minusta on se, että somalit vaativat seurantavideon katselleen miehen henkilöllisyyden paljastamista. Pitäisikö tuo mies nyt sitten erottaa varmuuden vuoksi työstään, ettei somalien pöyristys jatkuisi, näinhän esimerkiksi Ruotsissa tehtäisiin? Pitäisikö kaupungin maksaa korvauksia henkisistä kärsimyksistä?

Pöyristykää!

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius Vastaus kommenttiin #32

Kyllähän tämä liialliselta myönnytykseltä somaleille kuulostaa. Jos tällaisia yksityisvuoroja ei ole muille uskontoryhmille, ei sitten pitäisi olla uskonnon perusteella muslimeillekaan. Alkukotouttamisessa voi olla paikallaan, mutta ei pysyvänä toimintana. Eihän halliin olen pakko mennä, ilman sitäkin tulee toimeen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Eeva, somalinaisten yhdistys on varannut uimahallista yksityisen vuoron - ilman kaupungin valvontaa. Heille tämä on ollut kynnyskysymys.

Sen jälkeen vastuu on siirtynyt tapahtuman järjestäjälle. Valvontakameran katseleminen on ollut vähintäänkin kyseenalaista, kun tapahtuma ei ollut kaupungin valvoma eikä kaupungin omaisuutta oltu rikottu.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius Vastaus kommenttiin #43

Valvontanauhan katsominen tuntuu ihan perverssiltä. Eihän siinä ole järkeä, jos ensin annetaan käsitys naisille, että he saavat olla omassa rauhassa ja sitten heitä nauhalta jälkeen päin katsotaan. Tirkistelyä?

Mutta en ymmärrä, että kaupunki antaa yksityisvuoroja kenellekään ilman kaupungin omaa henkilökuntaa. Onko tämä ihan yleinen käytäntö?

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #43

"Ilman kaupungin valvontaa". Eli Lieksan kaupungilta saa vuokrata uimahallin käyttöönsä ilman, että siellä on minkäälaista valvontaa. Epäilen suuresti.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ylen otsikko on asiaton: "Mies katseli musliminaisten uimavuoroa valvontakameroista – somaliperheet tyrmistyivät". Ei kyseessä mikään tirkistely ollut, järjestyssääntöjen epäillyn rikkomisen vuoksi oli täysin asiallista tarkastaa, mitä oli tapahtunut.

Ei tämä ole edes uutisoinnin arvoinen asia muutoin kuin siinä mielessä, että olisi ollut hyvä osoittaa, kuinka röyhkeitä vaatimuksia somalimaahanmuuttajat esittävät. Kaikenlaisiin eristyisjärjestelyihin pitäisi suostua jonkin ihmisryhmän takia, jotta he olisivat tyytyväisiä ja voisivat vaatia lisää. Sopeutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan edistyy.

Lehden mukaan vuoron aikana on ollut 3-4 valvojaa, jotka eivät siis edes pitäneet huolta valvonnasta.

"Naisille kyse ei ole pikkujutusta, vaan uskonnon ja kulttuurin mukaisesta naisen kunniasta.
Perheen sisällä voi olla isokin juttu, jos joku mies on nähnyt toisen vaimon uima-asussa, Mahamed selittää". Niinpä, miehen kunnia on kiinni naisesta ja tämän käytöksestä, jopa tahattomasta.

"Uinti on keskeytetty, kunnes valvonnan pelisäännöt selviävät". Valvonnan pelisäännöt! Uimiseen liittyvät järjestyssäännöthän somaleille tulisi selvittää.

"Naiset eivät halua lopettaa uintivuoroa, vaan tietää, kuka nauhat on nähnyt ja millä oikeudella". Miksi? Jotta kotona olevat vihaiset niehet voisivat kostaa kehitysmaan käytäntöjen mukaisesti työntekijälle tämän hirveän vääryyden?

Käyttäjän JuhaHyvrinen kuva
Juha Hyvärinen

Lieksa tuli kuuluisaksi, kun muutama vuosi sitten maksoi harkinnanvaraisista toimeentulomenoista autokoulun somaleille ja sen jälkeen vielä osti autot. Tietoa ei koskaan ole kiistetty.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Tästä episodista pitäisi tehdä jotain johtopäätöksiä? Ajaa somalit pois Suomesta tai pakottaa heidät toisten kanssa yhtäaikaa uimaan tai kieltää heiltä uimahallissa käynti?

Ymmärrän hyvin tuon ärtymyksen siitä, että somaleiden ei tarvitse opetella meidän tavoillemme. Ymmärrän kyllä myös sen, että me olemme lapsesta asti tottuneet alastomuuteen emmekä ainakaan saunaan yhdistä mitään seksuaalista, mikä toisille on kummallista.

Entä jos asiasta keskustellaan yhdessä ja etsitään ratkaisu? Entä jos annetaan somaleille aikaa, ehkä heidän lapsensa ja lapsen lapsensa tottuvat meidän tapoihimme. Entä jos niitä somalien hallivuoroja valvoo hallin työntekijä?

Joensuussa on Rantakylän uimahallissa la-aamuisin naisten vuoro, jossa valjoja on nainen. Hän valvoo ja opastaa, miten altaissa tulee turvallisesti toimia ja antaa tilaa toisillekin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Aloitettakoon somalien yhteisillä avantouinneilla, joihin voi aivan hyvin osallistua kevyt vaatetus päällä. Lieksassakin on Pielisen ihana järvi.

Avantouinti on aito suomalainen tapa, jota monet suomalaiset talvisin harrastavat erityisesti aamutuimaan ennen töihin lähtöä. Kaikille maahantulijoille kotoutumista parhaimmillaan.

Käyttäjän TimoKorpelainen kuva
Timo Korpelainen

Eihän tässä olla kieltämässä somaleilta uimista! Mutta somalit ovat kieltäneet meitä muita uimasta somaalinaisten kanssa!
Eli ainoat kieltäjät ovat somalit itse.
Suomalainen mies ei saa uida shortseissa, koska vedotaan hygieniaan.
Somalinaisten vaaditaan saavan uida mustassa kaavussa, en muista sen nimeä, jossa siis kangasta on moninverroin. Tarkoittaako tämä että me suomalaiset miehet olemme moninverroin likaisempia?
Ps. Oletko koskaan kuullut tasa-arvosta ja miten se toteutuu tässä asiassa?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Varsinaisesta asiasta ,eli uimahallien säännöistä ,sovituista poikkeuksista ja sopimattomista sääntörikkeistä :

1 Uimahalleissa on aina ollut sekä sovittuja että sopimattomia sääntörikkeitä.
Näistä on sitten riidelty eri tasoisesti.
Yleensä riitelijöinä ja henkilökunnalle valittelijoina ovat esiintyneet vanhemmat tädit.
En ole ikinä kuullut,että tällaisista syistä olisi jälkikäteen tutkittu valvontanauhoja - puhumattakaan,että jonkin ihmisryhmän uintimahdollisuus olisi tästä syystä vaarannettu.

2. Uimahalleissa on aina ollut muilta suljettuja .erityisvuoroja.
Ja olen ainakin kahdessa hallissa päässyt auki jätetystä ovesta halliin tällaisen vuoron aikana.
En ole kummassakaan tapauksessa kuullut ,että tästä syystä olisi valvontanauhoja tutkittu ; puhumattakaan,että uimaseurojen harjoitusvuoroja olisi tästä syystä peruttu!

3. Tässä on siis kyse kahdesta hyvin oudosta ilmiöstä : että nauhoja yleensä jälkikäteen tutkitaan ilman,että on esim tapahtunut henkeä uhkaava onnettomuus tai vastaava.
Ja että niitä tutkii nimenomaan mies.

Ja että asia uutisoidaan tässä sävyssä: kuinka n e taas eivät noudata m e i d ä n sääntöjämme.
Koska juuri m e i d ä n. toiminnassamme tässä nyt on kyse omista toimintatavoista poikkeamisesta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Valvontanauhojen tutkiminen niiltä osin, että voidaan mahdollisesti tarkistaa , ovatko uimarit asianmukaisesti peseytyneet ilman vaatetusta ennen altaaseen menoa, on riittävä syy perehtyä käytettävissä olevaan informaatioon.

Mikäli saadaan näyttö tai herää riittävä epäily, että tätä perustavanlaatuista sääntöä on rikottu, ovat jatkotoimenpiteet tarpeelliset : bakteeriviljelyt altaan/altaiden vedestä ja mahdollisesti uima-altaiden veden vaihto tai tehostettu kemiallinen puhdistus.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Jälleen kerran tulee kulttuurien väliset erot vahvasti esille. Pikkujuttu sinänsä, mutta ei tämä uintijuttu taida olla ihan yksittäistapaus. Sopeutuminen vieraaseen kulttuuriin kun on tulijoille niin kovin vaikeaa, vaikka ihan tosissaan yrittävätkin implementoitua osaksi kantaväestöä ? Osa 90 luvulla tulleistakin Vuosaaressa asuvista tulijoista on jo kuulemma oppinut auttavasti Suomea.

Olisiko parasta auttaa näitä sotaa pakoon lähteneitä ressukoita, ja antaa vain määräaikainen oikeus turvapaikkaan. Heti kun tilanne on kotomaassaan rauhoittunut, niin kiitos ja hyvää matkaa kipinkapin sinne omaan kotimaahaan, oman kulttuurinsa pariin touhustelemaan.

Siirtolaisuus onkin sitten ihan toinen juttu. Silloin ei sopeutumisongelmiakaan taida olla, kun on ihan itse vastuussa omasta elämästään vieraassa maassa.

Käyttäjän TimoKorpelainen kuva
Timo Korpelainen

Seuraavaksi ehkä omat bussit muslimeille? Ja ambulanssit, poliisit, lääkärit, kirjastot jne.
Mikä velvollisuus suomalaisilla on järjestää erityspalveluja muslimeille?
Järjestetäänkö millekkään muulle uskontoryhmälle vastaavia palveluja?
Miksi juuri muslimien pitäisi saada erityiskohtelua?

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Olen samaa mieltä kanssasi. Erityispalveluita uskonnon perusteella ei pidä julkisista varoista järjestää kenellekään. ( - Oman uskonnon opetuskin joutaisi pois ja tilalle kulttuuri- ja psykologian opetusta.) Jokainen voi opettaa uskontonsa kotona lapsilleen ja omissa kirkoissaan noudattaa omia rituaalejaan.

Uimahalliinkaan ei kenenkään ole pakko mennä, jos meno ei miellytä. Mutta osana kotoutumista tällaisia alkuvaiheen erityisjärjestelyjä voidaan mielestäni tehdä, mutta eiväthän nämä saa jäädä pysyviksi. Siinä ei ole mitään järkeä, olen samaa mieltä.

Tänään oli naisten vuorolla uimassa maahanmuuttajaäiti tyttärensä kanssa ihan niin kuin me muutkin, saunassakin hyvin viihtyivät ja ihka ilman rihman kiertämää. Siitä se alkaa vapautuminen suomalaisen naisen mallin kautta. Mutta pakolla se ei onnistu.

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander

Minäkin olen innokas uimari. KAlevan uimahalliin tuli suomalainen kahden matun kanssa. Marssivat ulkokengillä alueelle, johon niillä ei saisi mennä. Suomalainen "opas" sanoi, ettei tarvitse ottaa alushousija (uimahousuja) pois. KAlevan uomahallin harjoitusaltaasta löytyikin sitten bakteereja ja meni käyttökieltoon viikoksi.
En muista että tällaista olisi ennen tapahtuniut. Ennen ei ole matujakaan ollut tässä määrin.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius Vastaus kommenttiin #54

Miksi suomalainen ei pyytänyt maahanmuuttajia riisumaan kenkiä? Riisuiko hän itse ne ennen kuin käveli aluelle, jolle ei kengät jalassa saa mennä?
Miksi ihmeessä suomalainen "opas" antoi luvan uimahousujen käyttöön siellä, missä niitä ei saa käyttää? Jos itse olit tätä näkemässä, miksi sinä et kertonut, miten hallilla pitää toimia?

Pelkäämmekö me kertoa maahanmuutajille säännöistä, joita tulee käyttää, ja sitten haukumme heidät takana päin?

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander Vastaus kommenttiin #58

Olet ihan oikeassa kysymyksinesi. Ja komennentteinisesi. Tällä kertaa en mennyt perään, koska olin itse pukeutumistilassa pukemassa.

Kirjoitan siitä ainakin Tuula Järvenpäälle, joka on joku Tampereen kaupungin "hygieniainsinööri" ta vastaava.

Olen huomauttanut,asiasta jonkin kerran ulkolaisille, (ehkä itä Euroopasta), mustille saunassa, ja näille turvapaikan hakijoille, (arabeille). Kaikki "tottelivat", arabit ehkä eivät. He sanoivat olevansa erilaisesta kultuurista. Vastasin, että nyt ollaan Suomessa ja eletään Suomen kulttuurin mukaan. En jäänyt seuraammaan tottelivatko.

Erivapauksien anatamisesta ei tule loppua jos sille tielle lähdetään ja mikä pahinta on lähdetty. Eikä matu vastenmielisyydestä jos ja kun mm. tätä jatketaan.

Toimituksen poiminnat