Kulttuuritausta ei perustelu erityisvapauksille varusmiespalveluksessa

Keskisuomalainen uutisoi 22.12.2015 Puolustusvoimien harkitsevan poikkeuksia ulkonäkö- ja pukeutumissäännöistä eri etnistä, kulttuurista ja uskonnollista taustaa oleville varusmiehille. ”Toteutettavat muutokset kirjataan uudistettavaan palvelusohjesääntöön ensi vuonna”, Puolustusvoimien komentopäällikkö, prikaatikenraali Kim Mattsson toteaa.
 

Tällaisten poikkeuksien suunnitteleminen on monessakin suhteessa hyvin ongelmallista. Ensinnäkin Puolustusvoimien vieraskoreus ihmetyttää. On hyvin ongelmallista, että kantaväestön tavat ja kulttuuri eivät ole tähänkään asti kiinnostaneet sotilasjohtoa. Ei ole sallittu erityisvapauksia esimerkiksi pitkähiuksisille suomalaismiehille, vaikka suomalainen olisi kasvattanut pitkiä hiuksia koko lapsuuden ja nuoruuden ennen varusmiespalvelukseen menoa. Naisten hiusten pituuteenhan ei puututa, kunhan ne eivät ole vapaana palveluksessa. Kantaväestön keskuudessa suosittujen alakulttuurien määrä on nykyään hyvin kirjava. Moniin näistä kuuluu pitkät hiukset – myös miehillä. Vasta vieraiden kulttuurien saadessa enemmälti jalansijaa Suomessa, ylin johto alkaa pohtia ulkonäkösäännöksiä. On käsittämätöntä, että juuri muut kulttuurit ovat se syy, miksi sääntöjen uudistamista harkitaan.

 

Toisekseen on outoa, että organisaatio, jossa individuaalisuus perustellusti pyritään häivyttämään kollektiivisuuden ja yhtenäisyyden tieltä, harkitsee joukkojen yhteneväisyyttä heikentäviä poikkeuksia ja sääntöjen lieventämistä näinkin heppoisin perustein. Puolustusvoimien ydintavoitteiden kannalta suunnitellut uudistukset ovat haitallisia, elleivät peräti suorastaan vaarallisia. Kolmanneksi on syytä nostaa esille seikka, joka väistämättä seuraisi uudistuksista. Puolustusvoimat on yksi parhaista paikoista integroida eri kulttuuritaustaiset ihmiset suomalaiseen kulttuuriin. Muutokset vaikuttaisivat tähän tavoitteeseen kielteisesti. Asiat tehtäisiin väärinpäin, sillä suomalaista kulttuuria muutettaisiin vieraiden kulttuurien mukaisiksi, eikä vieraita kulttuureita suomalaisen kulttuurin mukaiseksi.

 

Kulttuuritausta ei ole hyvä perustelu erityisvapauksille varusmiespalveluksessa. Sotajoukkojen yhtenäisyyttä rikottaisiin heppoisin ja väärin perustein. Suomi sopeutuisi vieraiden tapoihin, eivätkä vieraat Suomen tapoihin. Kantaväestön siviiliulkonäön moninaisuutta ei ole aiemminkaan esimerkiksi pitkien hiusten osalta tunnustettu, mutta nyt vieraskulttuurien vuoksi oltaisiinkin aivan yhtäkkiä valmiita muuttamaan säännöksiä. Jo tällä hetkellä Suomessa palvelee maahanmuuttajataustaisia henkilöä ongelmitta nykyisillä käytännöillä. Puolustusvoimien ei tule omaksua monikultturistista toimintamallia, joissa eri ryhmittymillä on eri oikeudet, vaan kohdattava sotilaat yhtenä suurena joukkona.

JuhaKarjalainen1
Perussuomalaiset Helsinki

Kansallisliberaali perussuomalainen Helsingistä. Juuret Pohjois-Pohjanmaalla. Tuttu TikTokista.
---
Humanististen tieteiden kandidaatti ja historian opiskelija. Reservin vänrikki. Vapaa-ajalla ylpeä GFriend Buddy ja satunnainen salibandyn seuraaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu