Juha Karjalainen Suomen johtava kansallisliberaali

Suomalainen kulttuuri ei ole köyhää, Erkki Tuomioja

Sanomalehti Demokraatti kirjoitti 07.11.2015 SDP:n kansanedustajan Erkki Tuomiojan sanoneen: ”Rajojen sulkeminen vain köyhdyttää kaikkia sekä taloudellisesti että kulttuurisesti.” Kuten myös nykyisin yleisessä kielenkäytössä, oletettavasti rajojen sulkemisella hän tarkoittaa nimenomaan turvapaikanhakijoiden maahanpääsyn rajoittamista eikä Suomen täydellistä eristäytymistä. Tuomiojan lausahdus itsessään on tässä suhteessa suorastaan kummallinen ja osaltaan täysin virheellinen.


Ensinnäkin vihjaus siitä, että vähemmän vieraista kulttuureista vaikutteita saaneet kulttuurit olisivat jotenkin köyhempiä tai vähemmän arvokkaita, on hyvin toimivien suhteellisen yhtenäisten kulttuurien aliarvioimista ja halventamista. Suomalainen kulttuuri ei ole millään perustavalla tavalla köyhää, vaikka tänne ei saapuisi yhtään ainoata turvapaikanhakijaa. Halutessaan hyviä ulkomaisia kulttuurivaikutteita on lisäksi mahdollista saada aivan ilman humanitääristä massamaahanmuuttoa. Esimerkiksi ensimmäinen pizzeria perustettiin Suomeen jo 1960-luvulla kauan ennen kuin nykyisenkaltaisesta turvapaikanhakijakriisistä edes osattiin kuvitella.
 

Toisekseen väite, että turvapaikanhakijoiden määrän rajoittaminen olisi vastaanottomaalle taloudellisesti haitallista, on täysin virheellinen. Asia on juuri päinvastoin. Turvapaikanhakijakriisi on maksanut ja maksaa edelleen Suomelle suuria summia. Alun perin maahanmuuton hoitamiseen korvamerkityt varat eivät ole riittäneet alkuunkaan, vaan lisäbudjetteja on jouduttu laatimaan. Turvapaikanhakijoiden maahanpääsyn rajoittaminen olisi vastaanottomaalle taloudellisesti nimenomaan kannattavaa, toisin kuin Erkki Tuomioja väittää.

 

Suomalainen kulttuuri ei ole köyhää eikä sitä näin ollen tarvitse ”rikastaa”. Pieni kulttuurimme on itsessään hieno ja kerrassaan ainutlaatuinen maailman kaikkien kulttuurien joukossa. Väitteet humanitäärisen massamaahanmuuton taloudellisista hyödyistä ovat myös vailla perustaa. Saatu taloudellinen hyöty on lähinnä marginaalista ja keinotekoista, sillä koko turvapaikanhakijajärjestelmän olemassaolon kustantavat lopulta vastaanottomaan veronmaksajat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Suomen kulttuuri on itsessään rikasta, ja erilaista. Suomen kulttuurin sulautuesssa muiden kulttuurien kanssa, seurauksena on yhteneväinen ja samanlainen kulttuuri, joka on varmaan sitten sitä rikkautta. Huoh.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Joillekin voi olla vaikeaa tunnistaa suomalaista kulttuuria jos on elänyt sen keskellä koko ikänsä. Ihan turha tulla kuitenkin väittämään ettei se olisi olemassa tai että se ei olisi rikasta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

”Rajojen sulkeminen vain köyhdyttää kaikkia sekä taloudellisesti että kulttuurisesti.”

Olihan siinä Tuomioja onnistunut kokoamaan hämmästyttävän määrä virheitä yhteen lyhyeen lauseeseen. Ensinnäkin, en ole nähnyt kenenkään vaativan rajojen sulkemista sanan kirjaimellisessa merkityksessä, ainoastaan turvapaikanhakijoiden maahantulon rajoittamista. Toiseksi, turvapaikanhakijoiden vaikutus Suomen kulttuuriin on minimaalinen eikä välttämättä edes positiivinen. Kulttuurivaihto ja kulttuurin kehittyminen perustuu aivan muihin asioihin kuin turvapaikanhakijoiden maahantuloon, jota sitäkään ei ole tarkoitus lopettaa vaan ainoastaan rajoittaa. Kolmanneksi, turvapaikanhakijoiden määrän rajoittaminen ei köyhdytä kaikkia taloudellisesti. Sen sijaan maahanmuuton jatkaminen nykyisellä volyymillä kyllä köyhdyttää enimpiä suomalaisia. Tulijoiden määrä syyskuussa oli runsaat 10 000 ja se merkitsee suunnilleen 120 000 tulijan vuotuista määrää. Poikkeuksen tästä köyhtymisestä muodostavat vain turvapaikkalikketoiminnasta elantonsa saavat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jotain porukkaahan Suomeen on saatava ikääntyvää väestöä elättämään. Eivät ihmisten säästöt ja eläkkeet pankkitileillä vaippoja vaihda tai peltoja kynnä.

On hyvin mahdollista, että nyt käsillä oleva pitkittynyt Suomen talouden hiiipuminen on fundamentaalisessa mielessä linkattavissa Suomen demograafisen rakenteen muutokseen, koska suuret ikäluokat ovat juuri näinä vuosina siiirtyneet eläkkeelle ja osa edelleen eläköitymässä. Asiat pitää nähdä kokonaisvaltaisesti ja pitkällä perspektiivillä - ei pelkästään lillukan varsia tuijottaen.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Jos oletetaan, etteivät suomalaiset itse osaisi, pystyisi tai haluaisi jotain tehdä, niin silloin ulkoinen apu voisi olla tarpeen.
Sellaisessa tilanteessa: Jos Suomeen halutaan elättäjiä, silloin tänne pitää tuoda elättäjiä, eikä elätettäviä. Jos Suomeen halutaan siivoojia, tänne pitää tuoda siivoojia eikä sotkijoita. Jos Suomeen halutaan keittäjiä, tänne pitää tuoda ruoan valmistajia eikä niiden syöjiä. Asia on loppujen lopuksi varsin yksinkertainen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei tänne lähtökohtaisesti elätettäviä olla tuomassakaan. Suurin osa Helsingin hotellisiivoajista on maahanmuuttajia, samoin bussikuskeista, pizzan paistajista, j.n.e. Muualla Euroopassa tilanne on ollut sellainen jo vuosikymmenet, kuten suomalaiset vaikkapa Ruotsin vierailluillaan ovat havainneet jo 70-luvulta lähtien. Suurin osa sikäläisistä maahanmuuttajista on tosin ollut suomalaisia, mutta juuri he ovat tehneet töitä autotehtailla, ravintolan tiskaajina y.m.

Työllistyminen ai tapahdu yli yön vastaanottokeskuksissa, mutta niissäkin suurin osa tulijoista ihmettelee, että heitä ei opasteta työnhakuun heti ensimmäiseksi.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #10

Silloin voi päätöksenteon tueksi tutkia, kuinka kyseiset ryhmät ovat vapailla markkinoilla työllistyneet pidemmällä aikavälillä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #10

Lähi-idästä ja Itä-Afrikasta tulleiden työllisyysaste koko työvoimasta pysyttelee sitkeästi 30 % tuntumassa kun kantasuomalaisten työllisyysaste on yli 68 % ja sitä pidetään liian matalana. Jos katsotaan työllisten osuuksia koko populaatiosta, luvut ovat oleellisesti rumempia. Ei noilla luvuilla huoltosuhdetta paranneta. Sitä huononnetaan. Eikä meidän ongelmamme ole työntekijöiden puute vaan työpaikkojen puute. Jos sellainen ihme tapahtuisi, että tänne syntyisi työvoimapulaa, ratkaisuna siihen olisi oikein kohdistuva työperäinen maahanmuutto.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Työmarkkinat muuttuvat huimaa vauhtia, työn tekemisen tarve vähenee koko ajan. Mm ssa teollisuus automatisoituu, kaupan rakenteet virtaviivaistuvat.ja työttömäksi joudutaan nykyään yhä herkemmin. Eikä tämä kehitys muuten yht äkkiä muutu. Trendeillä on taipumus olla pysyviä. Samalla nänä suuret 40 luvun lopun ja 50 luvun alun ikäluokat ovat jo siirtyneet eläkkeelle. Tästä eteenpäin eläkkeelle siirtyvien määrä vähenee, jos syntyvyyden kautta olevaan laskentaan voidaan luottaa.

Suomalaiset tuskin loppuvat kesken, ja kokolailla varmasti pystyvät jatkossakin hoitamaan vanhukset ihan itsekin, ilman kallista työvoimareserviäkin. Omasta takaa löytyy yli 400 tuhatta, jotka ovat työtä vailla. Mitä rahaan tulee, niin kannattaiskos nämä työllistää, vaikka kohtuupalkalla, vai maksaa työvoimareservistä satoja miljoonia + työttömyyskorvaukset. Työttömille ?

On ihan turha sanoa, että ei Suomalaiselle duuni kelpaisi. Varmasti kelpaa. Kelpaako sitten 0 sopimukset ja mini sopimukset, onkin ihan toinen juttu.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Tämä on kylmä tosiasia. Väkeä tarvitaan pikkuhiljaa lisää, mitään paniikkia ei kylläkään ole, työttömiä vielä riittää ja
työikäisten määrä alkaa kasvamaan loivasti vuodesta 2030.

Se mitä meidän olisi pitänyt tehdä jo ajat sitten on voimakas kannustaminen perheenlisäykseen.
Kyllä suomalaiset lapsia tekevät jos se ei pistä taloutta liian ahtaalle. Rahaa lisää lapsiperheille, nimenomaan niille jotka sitä tarvitsevat ja äideille jonkinlaiset takeet päästä työlämään takaisin.

Tämä on sitä tulevaisuuteen sijoittamista, se että haikaillaan suomeen työntekijöitä joidenka kotouttamiseen palaa aikaa ja varsinkin rahaa ei välttämättä ole niin hyvä idea kun annetaan ymmärtää.

Lisäksi:
Jos maamme väestö ja kulttuuri vaihdetaan sadassa vuodessa onko tämä maa enää Suomi - saunan ja rantakoivujen maa?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

On kovin kummallista, että Suomalainen kulttuuri on huonompaa, köyhempää tjsp. kuin muualta tuleva kulttuuri. Ehkä asian viereen, mutta mm ssa mun faija kävi molemmat sodat puolustamassa Suomen kulttuuria. Hyvä oli, että puolusti. En olis kauheen paljon halunnut olla enempää njeuvostoliiton kulttuurin vaikutuspiirissä, kuin mitä 60 - 70 luvuilla oli. Vieläkin puistattaa.

Varmaan se " kulttuuri tuominen " olisi sopinut aatteen mies Tuomiojalle, pulunjalkoineen, paremmin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kiitos että pidätteSuomen omaa nuorisa vähäpätöisenä, osaamattomana ja tarpeettomana lois eläjänä jota tähän maahan ei kaivata. Muiden maiden nuorisosen sjaan kelpaa ja heitä arvostetaan. Mielestäni Suomessa tämä asenneon tarpeeksi vinoutunut ja päin prinkkalaa vai haluaako Suomi omasta nuorisostaan eroon hinnalla millä hyvänsä vaikka kieltämällä lisääntymisen?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Yritykset eivät pidä. Ne arvostavat työssä hyödyllistä, yritykselle voittoa tuovaa osaamista ja pitävät yksinomaan positiivisena seikkana sitä, ettei Ylen tarvitse tehdä suomalaisista nuorista ohjelmaa "Katso, osaan potkaista jalkapalloa".

Eero Mattila

Kannattaa muistaa, että Tuomioja ammentaa oppinsa edesmenneestä Neuvostoliitosta. "kaikki kansat yhdistykää ja silleen..."
- On selvä, ettei pieni kansa selviä ellei se suojaa omaa kulttuuriidentiteettiään. Tästä on lukuisia esimerkkejä alkuperäiskansojen ja myös entisen Neuvostoliiton alueella. Kansallisen kulttuurin tuhoaminen on ikävä kyllä aika helppoa...

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Suomalaista kulttuuria ei olisi olemassakaan ilman maan ulkopuolelta tulleita vaikutteita.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Niin, anhin kulttuurikerros han on tullut Vrostaja ja muualta Baltiaa, esikristillinen vaikutus Bysantista, jälkikristillinen germaanisistamaista kuten saksasta ja skandinaviasta. Monerni kulttuurivaikutus tulee meren takaa Yhdysvalloista varsinräväkkäästi median, brandien ja markkinoinnin kautta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomalaista kulttuuria ei olisi olemassakaan ilman maan ulkopuolelta tulleita vaikutteita."

Niin tai mitään kulttuuria ei olisi missään jos kala olisi noussut maalle miljoona vuotta sitten.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ideologinen ylimielisyys, joka ei aidosti osaa kommunikoida muiden kanssa, tuottaa ihmeellisiä ajatuksia, aatteita ja todellisuuskäsityksiä. Ylhäältä johdettu ja keskitetty valvonta-, pakko- ja sanktioyhteiskunta taitaa yhä olla joidenkin piirien suosiossa.

Suomalaista, pienen maan tuottamaa hengenviljelyä, kulttuuria arvostetaan ympäri maailman eikä sitä ole ainakaan tarvinnut hävetä. Mutta se ei tarkoita sitä, että kaikkien pitäisi suomalaistua tai finlandisoitua. Kyllä vuorovaikutus ja valikoiva opiksi ottaminen/ soveltaminen on paljon antoisampaa ilman ideologista pakkoa.

Jos puhutaan tuonti-ideoista tai kulttureista /mentaliteeteista, niin esim. yli miljardi ihmistä on saanut kärsiä Karl Marxin teorioista käytännössä, saman verran kärsii mm. keskiaikaisista Islam-versioista ja tällä hetkellä koko Eurooppa kärsii euroideologien haihatteluista: siinä muutama globaali esimerkki.

Daniel Kaartinen

SDP:llä on vähä sellainen ajatus siitä, ettei suomalaisilla olisi omaa kulttuuria. Miten ihmiset voivat olla niin sokeita? Kenenkään ei pitäisi edes perustella, mitä on suomalainen kulttuuri. Härregud!

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomalainen kulttuuri köyhtyy koska suvaitsemme ja ihannoimme muita kulttuureja oman kulttuurimme kustannuksella niin että menetämme otetta omastamme. Hiljaa alkaa tuntua että olemme ennemminkin jokin Yhdysvaltainen osavaltio kuin Eurooppalainen maa. Lisäksi muslimit eivät pidä siitä että heitä yritetään hännystellä ja ettei Suomessa kunnioiteta omaa kulttuuria. Juuriaan ja historiaansa ei tule unhoittaa, ja jotta jotain olisi vielä tehtäissä niin pitäisi tutustua jälleenomaan historiaan ja juurinssa sekä niiden löytämiseksi tehtävä kulttuurimatkoja syrjäseuduille ja Viroon. Ja siis miksi Viroon? Koska viro on Venäjän Karjalaisten ja meidän lisäksi ainut jälellä oleva Itäerensuomalainen kansa ja jossa alkuperäistä sekä jopa kristinuskoa edeltänyttä kulttuuria on yhä elvytetty NLn jälkeen eloon.

Toimituksen poiminnat