Juha Karjalainen Suomen johtava kansallisliberaali

Veronalennuksilla pienituloisten ostovoiman puolesta

Kaleva uutisoi tiistaina 06.10.2015 Juhana Vartiaisen ehdotuksesta, jonka mukaan alle 2000 euron palkoista ei tarvitsisi maksaa veroja. Ehdotus on paitsi moraalisesti oikeansuuntainen myös käytännön vaikutuksiltaan viisas.

Ensinnäkin mallin avulla työnteon kannattavuus suhteessa sosiaaliturvaan nousisi, sillä työntekijälle jäisi enemmän käteen tehdystä työstä. Matalapalkka-aloilla ongelmana on, että pahimmissa tapauksissa työnteko ei juuri kasvata varallisuutta verrattuna sosiaaliturvan varassa elämiseen. Toisekseen verojen poisto on käytännöllisesti viisaampi ratkaisu kuin rahan kierrättäminen julkisen sektorin kautta ihmisille erilaisten tukien muodossa. Verotus ei ole mikään itseisarvo. Turhia välikäsiä on syytä aina välttää kun mahdollista, sillä virkakoneiston aiheuttamat kustannukset syövät aina osan varallisuudesta. On paljon tehokkaampaa saattaa hyöty suoraan työntekijälle veroalennusten muodossa.

Verottomuus alle 2000 euron palkoissa on täten kannatettava asia. Matalapalkka-alojen työntekijöitä se hyödyttää ostovoiman kasvuna ja yksilön lisääntyneenä vapautena päättää itse ansaitun varallisuuden käytöstä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat