Juha Karjalainen Suomen johtava kansallisliberaali

Liikuntahallit eivät ole turvapaikanhakijoiden hätämajoitusta varten

Etelä-Saimaa uutisoi 8.9.2015, että Lappeenrannan teknillisen yliopiston liikuntasaliin on suunnitteilla turvapaikanhakijoiden hätämajoitustila. Ilmiö ei ole ainutlaatuinen, vaan se on rantautunut Suomeen muualta Euroopasta samalla kun turvapaikanhakijoiden määrä on lähtenyt rajuun nousuun. Samankaltaisia toimenpiteitä on suoritettu aiemmin muun muassa Saksassa, jossa itse olin hiljattain vaihdossa Berliinin teknillisessä yliopistossa lukuvuonna 2014 – 2015. Tuolloin kyseisen yliopiston opiskelijoiden ja riippumattomien urheiluseurojen käyttämä liikuntahalli TU-Sportzentrum Waldschulallee otettiin pakolaisten hätämajoitustilaksi joulukuussa erittäin lyhyellä varoitusajalla. Itselleni ulkomaalaisena vaihto-oppilaana päätös näkyi siinä, että urheiluhallissa järjestetyt salibandy-joukkueeni harjoitusvuorot loppuivat sen sileän tien.

Asetelma ei ole millään muotoa hyväksyttävä. Tilanne on vähintään kahdella tavalla ongelmallinen. Ensinnäkin liikuntahallien ydintehtävä on tarjota tilat urheilua ja liikkumista varten. Niitä ei ole tarkoitettu majoituspalveluihin kuin korkeintaan päiväksi tai kahdeksi erilaisia urheilutapahtumien turnausvieraita varten. Silloinkin niiden on päiväsaikaan oltava käytettävissä liikunta-aktiviteetteihin. Kunnollisten liikuntapaikkojen puute on jo muutenkin todellisuutta monissa kunnissa. Toiseksi Lappeenrannan liikuntahalli on yliopistoa varten – siis opiskelijoiden ja henkilökunnan liikuttamista varten. Sitä ei ole tarkoitettu turvapaikanhakijoiden majoitukseen. Uudesta tilanteesta kärsivät niin kotimaiset opiskelijat kuin kansainväliset vaihto-opiskelijatkin.

Ylioppilasliikkeen tulisi tässä tilanteessa ottaa voimakkaasti kantaa opiskelijoiden puolesta. Ylioppilaskuntien on jo lain mukaan tarkoituksena edistää opiskelijan asemaan yhteiskunnassa liittyviä pyrkimyksiä. Nyt jos koskaan on edunvalvonnan aika.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Daniel Kaartinen

Yliopistot ovat opetusta ja tutkimusta varten, ei humanitääristä avunantoa varten. Meillä on varta vasten julkisella sektorilla niitä toimijoita, joiden tehtävänä on majoittaa ja huolehtia turvapaikanhakijoista. On aivan käsittämätöntä, että tällaista edes harkitaan.

Toimituksen poiminnat